72 756 лeва за по едно изказване на Бареков и Станишев

Новините

21-01-2015, 07:51

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българските евродепутати са сред най-пасивните в европарламента

6200,72 евро, или 12 126,14 лв. на месец. Това е основната заплата след данъци, която получава един евродепутат на месец, без да броим парите за пътни, нощувки, дневни, компютри, офис, сътрудници и прочее. Предполага се, че срещу тази сума евродепутатите трябва да свършат нещо, представлявайки избирателите си. Например да дават становища за готвените европейски регламенти, да пишат доклади, да задават въпроси, да се изказват по време на разискванията или поне да гласуват в интерес на онези същите избиратели.

По данни от Европейския парламент сайтът mepranking.eu анализира по 10 показателя парламентарната активност на 751-те избраници. И изведнъж - нашите евродепутати се оказват сред най-пасивните. Създателят на "България без цензура" Николай Бареков е класиран чак на 744-то място. По зададени въпроси Бареков е 750-и, 517-и е по доклади и декларации.

Шефът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е на 725-о място по активност, като тя се изразява в една единствена реч. Една има и Бареков. А от юли насам, когато беше първото заседание на европарламента, в джобовете на двамата са влезли минумум по 72 756,84 лв. от заплати. Хич не е зле за за по едно изказване.

Иронично или не, известният като "Любимец 15" социалист Момчил Неков е на 600-то място - с цели 125 по-високо от партийния си лидер. А по "зададени въпроси" даже е в "златната среда" на ЕП - 374-ти. Неков влезе европарламента, след като бе поставен на 15-о място в листата на БСП, която също беше с номер 15, и спечели с преференциален вот. Сега излиза, че избирателите му не са сгрешили чак толкова, съдейки по активността на младия Неков.

Интересен показател за активност е „явното гласуване", което би трябвало да говори, че "разкрилият се" депутат няма какво да крие или да се срамува от вота си. По него сред българите лидер е Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ), който не е засекретил нито един свой вот. На дъното е Бареков, който е гласувал явно едва в 25% от случаите, а в ЕП има и задължителни явни гласувания.

Най-активните български евродепутати са Искра Михайлова от АЛДЕ/ДПС (156-о място), Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ (190-о място) и Ангел Джамбазки от ЕКР/ВМРО (239-о място). А измежду партийните групи най-активна сред българските депутати е групата на ЕНП/ГЕРБ/РБ. В целия Европарламент пък на първо място се нареждат Никола Капуто и Марк Тарабела от левицата, и националистката Мара Бизото.

Като цяло се очертава голяма разлика между българския депутат на жълтите павета и онзи в Брюксел. Единият е речовит и енергичен, другият мълчи и се спотайва. Дали българският евродепутат страда от липса на самочувствие, или просто предпочита да не се набива много на очи и да си прибира заплатката? Нормално, ако европейските хоризонти са ти твърде широки, а шансовете за далавери - твърде малки.