Цената на тока ще расте

Парите

20-01-2015, 19:40

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тенденцията за задържане или дори намаляване на цената, вече не може да се поддържа

Цените на електрическата енергия ще растат, заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. В какви граници ще се повиши цената от новия регулаторен период, започващ от 1 юли 2015 г. зависи от очакваните законодателни промени и резултатите от преговорите с американските централи, водени между Националната електрическа компания (НЕК) и инвеститорите, които да определят каква ще бъде спестената сума, уточни тя. Вече всички експерти се произнесоха, че тази тенденция, а именно – задържане или дори намаляване на цената, вече не може да се поддържа, допълни още Тодорова. 

До края на март енергийните дружества ще трябва да подадат своите заявления за цената електричеството и на базата на тях ще се правят оценките на регулатора, каза тя.  В последните месеци новият състав на ДКЕВР не е одобрил нито едно искане на енергийно дружество за увеличаване на цената, макар и това да означава, че някои от тях ще завършат на загуба 2014 г., каза Тодорова пред представителите на бизнеса по време на 9-та среща на правителството и бизнеса.  "Стъпките не са предмет на особена гордост, всички участници на пазара губят в момента", обясни Тодорова и допълни, че увеличението на цената на електричеството с 10% от 1 октомври е било абсолютно наложително. 

Шефката на ДКЕВР коментира и една от целите на правителството, записани в управленската програма - либерализацията на енергийния пазар, което ще позволи на всички потребители да избират своя доставчик. "Ако нямаме пазар на едро, как да въведем пазар на дребно?", заяви Тодорова и допълни, че освобождаване на пазара в сегашната ситуация, тоест с НЕК като обществен доставчик, не е възможно. Ако всички потребители имат възможност да избират, тогава регулираният пазар ще губи значително с всяко излизане на дребни потребители на свободния пазар. Това няма да бъде за сметка на производителите на енергия, защото те ще повишат цената на свободния пазар, за да намалят загубите си на регулирания пазар, допълни още Светла Тодорова.