Деца с увреждания от цялата страна започват нов живот във Варна

7-те нови къщички приемат първите си обитатели на 1 април

84 деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 29 години ще излязат от социалните домове и ще заживеят в новоизградените седем Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) във Варна. Това предстои да се случи на 1 април, а дотогава общината трябва да събере нужния персонал, а децата да се подготвят за промяната. 

7-те къщички във "Владиславово", "Изгрев" и село Тополи Община Варна построи и обзаведе по проекта "Да не изоставяме нито едно дете "У дома, а не в дом", по ОП "Развитие на човешките ресурси, чиято основна цел е възможно най-много деца да бъдат изведени от институциите и да заживеят в среда, близка до семейната.

Агенцията за закрила на детето ще избере децата и младежите за новите жилища от домовете в Рудник, Крушаре, Стара Загора, Видинско, Васил Друмево и Варна. В центровете са предвидени и общо 14 места за кризисно настаняване.

Специалистите, които ще ги обгрижват денонощно, ще работят и с техните родители, за да им помогнат за връщането им в семейната среда. Стойността на проекта е 1,038 млн. лв. и той трябва да приключи до 31 октомври 2015 г.  

Пълна информация за търсените 86 специалисти можете да намерите тук »