Онлайн търговци отказват да връщат пари

Парите

20-01-2015, 07:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Жалим се от глухи телефони и калпави лаптопи

Българите се жалват най-много от проблеми със смартфони, лаптопи, МР3 устройства, камери, CD плеъри. Най-често скъпарските телефони не звънят или често губят мрежа. На второ място по жалби са битовите уреди, следват услугите и обувките. До края на октомври в Комисията за защита на потребителите са подадени 15 311 оплаквания. Вероятно бройката за 2014 г. ще стигне 17 000 – 18 000, колкото са били и през 2013 г. В последните 3 – 4 години броят на жалбите в КЗП е по-голям. Причината е, че
хората все повече си търсят правата, ако са си купили дефектна стока, не е ремонтирана в срок, не е заменена и т.н. Често хората искат комисията да им помогне търговецът да им върне парите или направо да им замени продукта с нов. По закон обаче той трябва да предложи ремонт, който трябва да бъде направен в 30-дневен срок. Чак след трета поправка на уреда, търговецът трябва да върне парите на купувача.

При рекламация тя трябва да се впише в регистър и търговецът да се произнесе дали я приема рекламацията за основателна или – не. В случай че я приема за основателна, той е длъжен в едномесечен срок да я замени с нова или да я ремонтира безплатно за потребителя. В този смисъл – невинаги се стига до ремонт, тъй като има и други възможности за удовлетворяване на рекрамацията. Освен това, след изтичането на този едномесечен срок, ако търговецът не е успял да стори едно от двете – да замени или ремонтира стоката, то потребителят може да претендира за отбив от цената или за разваляне на сделката и връщане на парите обратно, обясниха от КЗП.

Оказва се, че не валят жалби с оплаквания от сайтовете за групово пазаруване."Би могло да се твърди, че проблеми при пазаруването от тях не се срещат често", казаха от КЗП. Жалбите и сигналите, които постъпват в комисията от потребители, пазарували от онлайн магазини са няколко вида – че няма информация за обратна връзка с търговеца – телефон, пощенски адрес и т.н. и така потребителят не може да върне стоката в 14-дневния законов срок или при дефект. Другото нарушение е, че търговците
укриват от потребителите опцията да върнат стоката до 2 седмици, казаха от комисията. Някои търговци, пък отказват да връщат пари на клиенти, които са се отказали от покупката или са развалили договора за покупка. В онлайн магазините се случва да са посочени едни характеристики на стоките, а реално тя да няма такива, допълниха експертите от КЗП.

През зимата инспекторите правят проверки по зимните ни курорти – Банско, Пампорово, Боровец. Там все още нарушенията са от типа – класика в жанра – в менютата не винаги има написан грамажа на ястието, не е поставена на видно място категоризацията на обекта или пък въобще не е категоризиран.