Варна още далеч от грипна ваканция

Животът

19-01-2015, 16:46

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Болните все повече, но няма епидемия засега

Въпреки нарастналия брой на засегнатите от остри респираторни заболявания (ОРЗ) във Варна засега няма епидемия и няма причина да бъде обявена грипна ваканция. Това каза за varnautre.bg директорът на "Образование и младежки дейности" в общината Лилия Христова.

За периода 09.01.2015г.–15.01.2015г. регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници, гласи последната справка на здравната инспекция.

За да бъде обявена епидемия и да бъдат затворени детските и женските консултации, да се забранят операциите и свижданията и да се разпуснат учениците, болните трябва да са повече от 160 на 10 000.

Засега стойностите във Варна са много под тази цифра. През миналата седмица в целия град са регистирани 322 случая на заболели от ОРЗ срещу 291 през първата работна от новата година. Най-много са болните сред учениците.

Всеки директор, който установи, че над 30% от децата в повереното му училище са болни и отстъстват, има право да поиска от Регионалния инспекторат по образование временни мерки за ограничаване на заразата и прекратяване на учебните занятия.

От днес грипна ваканция е обявена в Бургас. Училищата там ще останат затворени до края на седмицата. На територията на цялата област е обявена грипна епидемия, но ваканцията е само за Бургас, подчертаха от Областна управа. Заразените в Бургаско са над 260 на 10 000 души, сочат данните на РЗИ там.