Румънци пестят такси с коли на български фирми

Парите

19-01-2015, 07:14

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С регистрирането на колите в КАТ-Добрич се препитават цели семейства

Румънци пестят такси в родината, си като купуват и карат коли, регистрирани на български фирми. Така те си спестяват парите, които трябва да броят за прехвърлянето на автомобила. В северната съседка регистрацията на автомобил, според параметрите му, излизала около 3 хил. евро, докато у нас с включени екотакси и застраховки стига до 600 лв.

С регистрирането на колите в КАТ-Добрич се препитават цели семейства, разкри източник на "Стандарт". Новото обаче е, че автомобилите не се регистрират на физически лица, а на фирми. До новата схема се прибягнало, защото когато колата се продаде на румънски гражданин, собственикът й трябва да отиде в КАТ, за да отчисли автомобила, а съответно Пътна полиция подава информация на румънските си колеги и собственикът на возилото бива третиран по законите в северната ни съседка.

Според служителите на пътната полиция между 10 и 15 са хората, които работят като регистратори. За услугите си всеки един получавал по 100 лв. на кола вместо по 50 лв., както бе тарифата преди няколко месеца. Хора, занимаващи се с търговия на автомобили втора ръка, смятат, че част от 100-те лева отиват при фирмата, на която се регистрира колата.

Често румънци сами си вкарвали коли от развитите европейски страни, след което се свързвали с регистратори от пограничните села като Кардам, Дуранкулак и други и регистрирали колите си в България, защото у нас им излизало в пъти по-евтино, споделиха още търговци на автомобили.