Борисов гласи жена за президентските избори

Новините

19-01-2015, 06:58

Снимка:

Пресцентър на ГЕРБ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Имаме достатъчно фигури, които може да обсъждаме, заяви премиерът

ГЕРБ гласи жена за свой кандидат на предстоящите президентски избори догодина. Това стана ясно от думите на премиера и лидер на партията Бойко Борисов, който символично разкри плановете си на вчерашната конференция на организацията на дамите в ГЕРБ.

"Защо да не се напънем и за президентските избори да сложим една жена президент, каквато България досега не е имала", риторично попита Борисов. И припомни, че пак от редиците на неговата партия бяха избрани и първите представителки на нежния пол за председател на Народното събрание и за кмет на София – Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова, които дори повториха мандатите си.

Премиерът не издаде повече подробности от кухнята на партията мандатоносител и не назова конкретни имена на дами в ГЕРБ, които биха могли да се борят за поста. "Мисля, че имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме", каза само той. С предложението си да се номинира жена за президентския пост обаче Борисов потвърди обещанието си, че няма да прекъсва преждевременно премиерския си мандат, за да се премести на "Дондуков" 2. Освен това от думите му стана категорично ясно още, че ГЕРБ няма да покани отново настоящия държавен глава Росен Плевнелиев за свой кандидат.

В речта си по време на форума Борисов изтъкна, че зад протестите, които се надигнаха през последните дни,
стоят "провалени партии". "Те са още в историята, те са още в партизанското движение. За тях е страшна мъка, като цяла Европа застана зад България и ни пуснаха всички фондове, като дадохме коледни надбавки. Ще разкрием тази седмица и убийствата, които станаха", обеща премиерът, докато изреждаше заслугите на кабинета си. Той визираше станалите показни разстрели на Димитър Стоянов-Лудия в Пловдив, Татяна Стоянова в Пазарджик и семейството предприемачи в столицата. Борисов отново изрази позицията си, че дори и само заради постигнатото до момента си е заслужавало формирането на правителство, като подчерта, че настоящият му формат е добър, макар и не идеален.

Извън сериозните теми в речта си пред женската организация на ГЕРБ Борисов не спираше да пуска тънки шеги, които водеха до бурен смях сред аудиторията. "Като ми казаха, че ме канят на конференцията, предупредих – не бива мен да ме избират за председател на женската организация", усмихна се премиерът. Докато изтъкваше баланса между половете в неговата партия, пък посочи: "Медицината много напредва и след 10-15 г. може вие, жените, да нямате нужда повече от нас, мъжете. Тогава да си спомните за нашата толерантност", призова той дамите и ги помоли да му запазят поне някой почетен пост.

От микрофоните Борисов съобщи и добра новина в редиците на партията му – евродепутатката Мария Габриел чакала бебе. Вчера пък друга видна дама от ГЕРБ – министърът на енергетиката Теменужка Петкова, отбеляза своя рожден ден.

Цецка Цачева недоволна: Само 17% в НС дами
Само 17% от депутатите в 43-тото народно събрание са представителки на нежния пол. Тази негативна статистика изнесе вчера парламентарната шефка Цецка Цачева на общото събрание на женската организация на ГЕРБ. Тя подчерта, че все пак тенденцията е малко по-добра в нейната парламентарна група, в която от 84 народни представители дамите са 30.

Председателят на Народното събрание подчерта, че жените вече имат нова мисия и заради новите заплахи в международен план. "С присъщата ни интуиция, търпимост и толерантност можем да направим света по-добър“, категорична бе Цачева. Евродепутатката Мария Габриел пък призова Жени-ГЕРБ да бъде работилница за идеи, двигател за реформи и енергия за борба срещу насилието.

На вчерашната конференция организацията на дамите в партията избраха за свой нов лидер бившата депутатка и настоящ областен управител на Перник Ирена Соколова.