Езиковите гимназии с прием и от 5-и клас

Животът

17-01-2015, 10:53

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Това предвиждат промените в закона за училищното образование

Езиковите и хуманитарните гимназии ще имат възможност да приемат ученици от пети клас. Това съобщи вчера шефката на образователната комисия в парламента Милена Дамянова, цитирана от "Монитор". Това стане възможно с приемането на Закона за предучилищно и училищно образование на ГЕРБ, който вече беше одобрен от депутатите на първо четене в ресорната парламентарна комисия.

Сега право на прием от пети клас имат математическите гимназии. Така например Софийската математическа гимназия организира състезания, с които открива млади таланти. От години директорите на езиковите също искат да приемат ученици от пети клас. Това дори се прави в някои такива гимназии, но на практика е незаконно.
„Приемът в пети клас обаче не отменя кандидатстването след седми”, уточни Милена Дамянова. Ако учениците искат да продължат образованието си в съответната езикова гимназия, те ще трябва да кандидатстват и да бъдат приети отново в осми клас, след като са положили изпитите за национално външно оценяване.
Приемът в езиковите гимназии след пети клас ще се утвърждава от началника на регионалния инспекторат по образование. Децата с отлични постижения на олимпиади пък ще имат възможност да станат ученици на елитна езикова гимназия още от пети клас.