Каним съседите да заместят руснаци и немци на плажа

Туризъм

16-01-2015, 14:49

Снимка:

Варнаутре

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Намаляват пристанищните такси за пътнически кораби

ВИДЕО: Спешни мерки за спасявне на лято 2015 предприема Министерството на туризма

Спад в броя на летовниците от традиционните за България туристически пазари отчете днес ресорният министър Николина Ангелкова. С 21 хиляди или 3,2% по-малко са били гостите от Русия от януари до ноември 2014 в сравнение със същия период на 2013 г. Намалението при украинците е с 56 хил. души или 8,2%. С 0,6% по-малко са били туристите от Германия и Великобритания.

Лоши са прогнозите и за лято 2015 г., за което ранните записвания все още вървят слабо.

Министерството на туризма е набелязало спешни мерки са спасяване на сезона и запазването му поне на миналогодишните нива, увери днес министър Ангелкова.

За целта започва специална кампания в държавите, с които България граничи: съседите ще бъдат поканени на компенсират спада на традиционните пазари. Държавата ще окаже съдействие на туроператорите, поддържащи чартърни програми, с участия в борси, с реклама и с облекчени визови условия.

За въвеждане на визи, заплащани на границата, все още е невъзможно да се говори, заради приоритета на правителството да спази условията за влизане в Шенген, уточни министърката. Въпреки това съвместно с Министерството на външните работи се взимат спешни мерки за облегчаване на административните пречки, както и за уеднаквяване на процедурите, които, например, били различни в отделните градове с наши консулски служби в Русия.

Масирана реклама ще започне на най-емблематичния за България туризъм - морския. "Досега рекламата на България като туристическа дестинация е един пълен миш-маш", заяви Ангелкова. Според нея ясната цел и фиксираният търсен резултат ще обърнат тенденцията на спад в броя на туристите още през 2016 г.

До края на януари България ще бъде разделена на 9 туристически района. Варна ще е център на район Северно Черноморие. Районите ще са доброволни сдружения на минимум 4 общини и представители на бранша, които могат да кандидатстват по оперативните програми и за директно финансиране от Европейската комисия.

Съвместно със Световната туристическа организация (СТО) и Европейската комисия ще бъдат създадени "туристически научни обсерватории". Тяхната цел е по-пълна статистика за тенденциите в туризма, адекватен анализ, както и изготвянето на научни разработки за т. нар. "интелигентен туризъм".

През 2016 г. в България ще заработи и фонд "Туристическа инфраструктура и атракции". Средствата в него ще идват от концесионни такси и ше се харчат за пътища и укрепване на свлачища.

ВИДЕОЗАПИС на пресконференцията