15 населени места влизат в новата защитена зона "Камчия"

Мисия Варна

16-01-2015, 09:17

Снимка:

Животът в Чифлика

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В зоната ще има забрана на сечи, строителство, ограждане, както и промяна на предназначението и начина на трайно ползване на ливади, пасища, мери

Процедура по обявяване на защитена зона "Камчия", в която се забранява изрично строителство и върху дюните, е започнал новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева в началото на 2015 г. Проектът за заповед на МОСВ за обявяването за защитена зона "Камчия" е предмет на обществено обсъждане в рамките на един месец от публикуването.

Защитена зона "Камчия" ще опазва важни природни местообитания, сред които и белите и сиви дюни с обща площ 129 198 дка, от които 7.449 кв. км морски пространства, се посочва в проектозаповед.
Територията й обхваща землищата на селата Близнаци, Дъбравино, Круша, Китка, Равна гора, Садово в община Аврен на област Варна, както и селата Венелин, Горен чифлик, Гроздьово, Долни чифлик, с. Ново Оряхово, с. Нова Шипка, с. Пчелник, с. Старо Оряхово, с. Шкорпиловци в община Долни чифлик.

Сред забранените дейности в зоната са и забрана на сечи, строителство, ограждане, както и промяна на предназначението и начина на трайно ползване на ливади, пасища, мери, дюни, блата, дерета, разораването, залесяването и превръщането им в трайни насаждения освен за реализиране на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, за които към датата на обнародване на заповедта в Държавен вестник има започната или завършена процедура по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или чл.31 от Закона за биологичното разнообразие, както и за съоръжения (елементи) на техническата инфраструктура.