Митничарска щерка води банда за убийства

Крими

15-01-2015, 07:09

Снимка:

МигНюзИнфо

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Синът й е смятан за шеф на марихуаната в София

Дъщерята на бивш шеф на Агенция "Митници" е заподозряна като ръководител на група за мокри поръчки. По неофициална информация страховитата банда е водена от 45-годишната Мила Георгиева, която е щерка на дългогодишния митнически директор Христо Кулишев.

В сряда домът й в столичния квартал Бояна бе заварден още от ранни зори от спецчасти на полицията и жандармерията. Георгиева, която е разведена, живее в луксозния имот на ул. "Владимир Димитров - Майстора" заедно със сина си Мартин Георгиев, известен с прякорите Марто Джито и Белия. Той е сочен за шеф на търговията с марихуана в София. Говори се, че за него са работили хора от бившите структури на Златомир Иванов - Баретата. Съседи в квартала твърдят, че по-скоро Джито е в основата на нещата, а майка му е поела вината, за да го измъкне. Според разследващите има данни, че майката е склонявала сина към извършването на престъпления.

Георгиева стана известна през 2012 г. след акцията на МВР "Универсалните", насочена срещу финансови измами и източване на ДДС. Тя бе обвинена като шеф на организирана престъпна група заедно с Иван Танев - Универсалния, син на бившия земеделски министър Георги Танев. В началото на 2013 година Георгиева бе задържана от Интерпол в Белград при опит да хване самолет за Дубай. У нас е пусната под домашен арест, а по-късно освободена. Издирването на Иван Танев с червена бюлетина все още продължава.

По време на мащабната полицейска операция в сряда освен къщата в Бояна са извършени претърсвания на още 10 адреса, главно в централната част на София в карето на улиците "Кирил и Методий" и "Цар Симеон". Задържани са повече от петима души, има и такива, които все още се издирват.

Наблюдавали ги от два месеца
Групата килъри е наблюдавана повече от 2 месеца преди реализацията на акцията. Според прокуратурата те са съпричастни към поръчкови убийства, наркотрафик, силови действия, причиняване на телесни повреди, палежи, съхранение и използване на оръжия и взривни вещества. В ранните следобедни часове в сряда в имота на Георгиеви пристигна техният адвокат. По-късно дойде и ключар, който обясни, че е извикан да отключи автомобил в гаража. При обиска бяха доведени специално обучени кучета за откриване на наркотици, полицаите използваха и термокамери.

Изпълнили поръчката за Жоро Шопа
Задържаната група за мокри поръчки се разследва във връзка с опита за убийство на сочения за дясна ръка на Евелин Банев - Брендо - Георги Семерджиев - Шопа. Той бе прострелян с няколко куршума близо до хотел "Хемус" през юни миналата година, но оцеля. Извършили са и други убийства, предимно на хора от наркосредите, за да се настанят на наркопазара, твърдят източници от разследването. Имат и няколко неуспешни опити за покушения. Повечето престъпления са свързани с изнудване и причиняване на телесни повреди. Разследващите проверяват и връзката им с двойното убийство от преди седмица в столичния квартал "Витоша". Тогава пред дома си бяха разстреляни 48-годишният строителен предприемач Митко Дамянов и 42-годишната му съпруга Наталия. Засега от МВР отричат връзка с последното убийство на общинската съветничка в Пазарджик.

Теч на информация довел спецченгета
Съмнения за изтичане на информация в МВР са наложили в София спешно да бъдат командировани екипи на Специализираните полицейски сили от Варна и Пловдив, разкриха източници на "Стандарт". Софийските полицаи са били ангажирани единствено с обезопасяването на по-широк параметър, като са знаели, че отцепват района заради мерки за сигурност във връзка с посещението на държавния секретар на САЩ. В самата акция са участвали общо над 200 служители на Апелативната спецпрокуратура, Криминална полиция и жандармерията.

Кой е Христо Кулишев?
Христо Кулишев има повече от 30-годишен професионален опит в митническата администрация, няколко пъти е напускал системата и се е връщал. Оглавява митниците в периода 1992 - 1997 г. по времето на Любен Беров и Жан Виденов. С идването на Иван Костов на власт Кулишев си подава оставката. Оглавява отново Агенция "Митници" през 2008 г. Няколко са големите афери от времето, когато Кулишев оглавяваше митниците и които се разследваха по-късно. Сред тях са фиктивният внос на захар от фирмата на "Мултигруп" "Бартекс", както и т.нар. спиртен канал през морските митници.