Паркираш неправилно - не плащаш глоба

Общината ще изпрати официално писмо до Вучков с искане за връщане на правомощията на общинските полицаи да глобяват пътните нарушители

Неправилно паркиралите автомобили по варненските улици, ползват своеобразна промоция. Собствениците им плащат само за репатриране на автомобила, но не и глоба за нарушението, пише в-к "Труд". Причината е, че от декември м.г. служителите към общинските паяци във Варна вече нямат право да пишат актове за неправилно паркиране, заради новата организация на МВР по отношение на пътния контрол.

По принцип в специализираните автомобили за репатриране присъстват общински полицаи, които пишат актове на нарушителите. Още при формирането на Общинска полиция униформените преминаха специализирани курсове, които им дадоха право да глобяват по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Отделно от това паркиралият неправилно си заплаща по 45 лв. за транспортирането до наказателния паркинг на общината. След заповедта на вътрешния министър Веселин Вучков от декември м.г. обаче актове могат да пишат само служители на КАТ. Така повече от 45 дни нарушителите във Варна плащат само за репатрирането, но се разминават с актове за нарушения на ЗДвП.

Това е лошо и за бюджета на общината защото средствата по глобите влизаха в местния бюджет. В зависимост от нарушенията глобите варираха, но най-често се налагат наказателни постановления от 20 до 50 лв. През 2014 г. актовете по ЗДвП представляват най-голям дял от всички санкционни действия на Общинска полиция - 2400 броя. Това кара местната власт да търси съдействие от министъра на вътрешните работи, за изменение на правилата.

Според зам.-кмета на Варна по сигурността и бивш шеф на полицията в града Тодор Иванов, общината ще изпрати официално писмо до Вучков с искане за връщане на правомощията на общинските полицаи да глобяват пътните нарушители. Градското ръководство е готово да оборудва за своя сметка с камери и технически средства униформените, за да покрие изискванията за новия регламент за контрол на пътя, информира още вестник "Труд".