Eнергото хитрува с глобите на регулатора

Парите

14-01-2015, 09:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ЕРП-тата ползват трикове, за да не получават актовете си

Трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) хитруват при получаване на констативни актове за нарушения и така се изплъзват от плащане на глоби. Това се оплака вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова пред парламентарната комисия за контрол над ДКЕВР.

За да влезе в сила глобата, ЕРП-то трябва да изпрати свой упълномощен служител до комисията, за да получи констативния акт, каза Тодорова. Когато от ДКЕВР се обаждали на ЧЕЗ, ЕВН или Енерго Про да си получат актовете, от дружествата често казвали, че съответните служители не са свободни и така документите престоявали, докато не отпаднат по давност. Друг редовен номер бил чрез упълномощаването на служителя куриер на енергото. Обикновено в пълномощното пишело "да получи 2 акта", при положение, че те са примерно 10 на брой. После в съда останалите 8 падали, защото не са връчени правомерно, разказа Тодорова пред депутатите.

От депутатите единствено лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов реагира на това оплакване. Той посъветва ДКЕВР занапред да връчват актовете направо на ръководствата на електрокомпаниите, когато идват да искат повишение на цените. От обясненията на Тодорова не стана ясно защо регулаторът не изпраща свои служители, които да връчват актовете на ЕРП-тата. Шефката на регулатора обаче се оплака от липса на достатъчно служители, които да присъстват на делата в съда.

"Всяко наказателно постановление се гледа от съда в населеното място, където е извършено нарушението, а ние имаме само 8 души в правната дирекция, които трябва да ходят из цялата страна", каза Тодорова. По този повод тя помоли депутатите да променят енергийния закон, така че събраните такси и глоби да остават в комисията. Сега те са публични държавни вземания и отиват в държавния бюджет. ДКЕВР събира всяка година около около 12 млн. лв. глоби и такси. Бюджетът на комисията за 2015 г. е 3,8 млн. лв.