Мамят ни с биохрани ментета

Животът

14-01-2015, 08:51

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преопаковат обикновени манджи за еко

Масови проверки за биохрани ментета започва Българската агенция по безопасност на храните, съобщи изпълнителният директор проф. Пламен Моллов. Все по-често има измами с продукти, които се представят за произведени по екологичен начин, но всъщност са излезли от несертифицирани ферми и стопанства. Освен това съществува практиката обикновени храни да се преопаковат и да се продават на много високи цени, като се представят за биопродукти.

Има писмо на европейския орган за безопасност на храните EFSA от края на декември, с което се настоява всички страни да започнат тематични проверки за фалшиви екопродоволствия, защото проблемът с измамите е доста сериозен в цялата общност. Това е печеливш бизнес, който е почти съизмерим с печалбата от трафика на наркотици, каза още проф. Моллов. Интересът към този бизнес е огромен и злоупотребите постоянно се увеличават.

Близо 13 т храни е бракувала Агенцията по храните за последния месец, като от тях е имало почти 10 т моркови и близо тон млечни и месни продукти. 14 обекта за производство и търговия са затворени, уточни Пламен Моллов. От 1 декември до 5 януари извършените проверки в цялата страна са 13 292. При тях са бракувани общо 2418 кг храни, 351 хранителни добавки, 55 литра фитнес напитки. По време на коледните и новогодишните празници са бракувани 836 кг храни с изтекъл срок на годност, като най-много са били млечните продукти, месата и колбасите с изтекъл срок на годност. Средно между 500 и 2000 лева са глобите за установени нарушения, а само за празниците са извършени общо 2042 проверки. Направени са 97 предписания и са съставени 24 акта.

Повече от 300 сигнала са подадени в хранителната агенция за намерени в храните чужди тела. Могат да бъдат открити всякакви предмети – от ножчета, болтчета, пирони, камъчета до буболечки. За времето откакто проф. Моллов ръководи БАБХ, дисциплинарните производства на инспектори от агенцията са се увеличили два пъти в сравнение с миналата година и са над 24.

Уволнени заради нарушения и корупция за последната година са 8-9 души. Съществува практика в някои супермаркети да има помещения, в които държат храните с изтекъл срок а годност, съобщи още проф. Моллов. Не е тайна, че заради скъпата услуга по унищожаването на продоволствията някои собственици предпочитат да събират на едно място негодните манджи повече време, преди да ги предадат на екарисажите. Законът у нас не е благосклонен и към дарителите на храни и няма никакви отстъпки за дарения, затова повечето собственици на заведения и магазини предпочитат да унищожават излишните манджи.

Всяка страна сама ще решава дали да гледа ГМО
Европейският парламент прие вчера ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генномодифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво.

Новите правила ще позволят на държавите да забранят ГМО на база на провежданата от тях екологична политика, с аргументи различни от тези на научната оценка на риска на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA).
Царевицата MON810 в момента е единствената ГМО култура, която се отглежда на територията на ЕС. Сортът картофи Amflora беше забранен от Съда на ЕС през 2013 г. след първоначалната "зелена светлина", дадена от Европейската комисия.