Куклите с номинация за "Икар"

Варна Лайф

13-01-2015, 19:59

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Номинацията на Държавен куклен театър - Варна е за постановката "Мълчаливи предания"

"Мълчаливи предания" на Държавен куклен театър - Варна е номиниран за "Икар". Постановката на Боян Иванов е номиниран за най-добър куклен спектакъл на годината от Гилдията на творците в кукленото изкуство. Хитовият варненски спектакъл вече има покани от 10 международни фестивала

Държавен куклен театър - Варна , който миналата година получи наградата за цялостен спектакъл на Съюза на артистите в България с "Професия лъжец" на Теди Москов, отново е с номинация за награда "Икар".

Предназначен за възрастни "Мълчаливи предания" разказва самодивски легенди като сплита в едно силно емоционално представление дигитални технологии, сложна хореография, великолепни костюми, мистичен звук и всеотдайна актьорска игра.

Постановката се представи премиерно на XXII Международен театрален фестивал "Варненско лято" 2014. "Преданията" бяха сред хитовете на XVI Международен куклен фестивал "Златният делфин" Варна 2014, където бяха отличени с 8 награди.

"Мълчаливи предания" се радва на препълнени зали във Варна и интригува чуждестранните фестивални мениджъри. Само през март спектакълът ще излезе на сцените на Международния театрален фестивал на Балканските държави "Балкански бриз" в Бурса, Турция и на Международните дни на кукленото изкуство в Измир, Турция. Варненската постановка получи покани за участия в още 8 международни фестивала през 2015 г., както и в провежданите у нас Международен куклено-театрален фестивал "Пиеро" 2015 в Стара Загора, Международен фестивал Друмеви театрални празници Нова българска драма в Шумен, Международен фестивал на изкуствата "Магията на вятъра" в Сливен, Национален куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол.

За наградата "Икар" варненският спектакъл ще се конкурира с "Пук" от Валери Петров, режисьор Бисерка Колевска, на Държавен куклен театър – Бургас и "Страх" от Веселка Кунчева и Ина Божидарова, режисьор Веселка Кунчева, на Държавен куклен театър – Стара Загора.

Носителят на престижното отличие ще стане известен по традиция на 27 март - Международния ден на театъра.