Бойко обеща пари за храма

"От днес поемаме ангажимента ГЕРБ да осигури и изографисването на храма", е написал премиерът във Фейсбук

Преди няколко часа премиерът Бойко Борисов е споделил на стената си във Фейсбук снимки от освещаването на храм "Св. Марина" във Варна вчера и е добавил:

"ГЕРБ изпълни поредното си обещание. Поехме ангажимент пред варненци и вчера Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан освети новоизградения храм "Св. Марина" в местността "Пчелина" във Варна. По инициатива на общинските съветници на ГЕРБ и нашия кмет Иван Портних Община Варна дари около 20 хиляди лева за доизграждането на храма, за осветление и за иконостас. От днес поемаме ангажимента ГЕРБ да осигури и изографисването на храма. Честито на всички варненци! А ние от ГЕРБ ще продължим да изпълняваме обещанията си и да градим България."

При освещаването на "Света Марина" в неделя кметът на Варна Иван Портних дари храма с ръчно изработена икона на Пресвета Богородица, която да закриля миряните. От своя страна митрополит Йоан му връчи грамота за ктиторството му в градежа на храма. 

Храмът е уникален като архитектура и изпълнение с материали и технология, използвани при строежа на храмове в средновековието. Изпълнител е православният италианец Марко Карцуги от Флоренция, който с уменията си е постигнал невероятната акустика на вътрешното пространство. 

Парцелът, на който е построен храмът, е дарение от живеещия на "Пчелина" бизнесмен Иван Иванов. Той е дарил значителна сума за изграждането му. Пари и материали са дарили още няколко варненци с къщи в местността.

Сумата, необходима за довършване на вътрешния интериор и иконопис, е 20 000 лева, за които беше обявена и набирателна сметка:

Прокредит банк АД – Варна

IBAN: BG 12 PRCB 9230 103 364 06 17

BIC: PRSB BGSF