Отказването от цигарите зависи от метаболизма на никотина

Животът

12-01-2015, 15:27

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Адаптират антиникотиновите терапии

Скоростта, с която човешкият организъм се освобождава от никотина, играе важна роля при отказването от цигарите, установи американско проучване, пише БТА. Пушачът изпитва никотинов глад, когато нивото на тази субстанция спадне. Но хората метаболизират никотина с различна скорост. При нормалния му метаболизъм, който се наблюдава при 60 на сто от пушачите, той се отделя доста бързо. Поради тази причина се изпитва никотинов глад и загърбването на цигарения дим се оказва по-трудно.

Проучването на екипа, ръководен от Карин Лърман от университета в Пенсилвания, обхванало 1246 пушачи, решили да се избавят от вредния си навик. Те били разпределени в три групи. На първата група прилагали никотинови лепенки и плацебо, на втора давали лекарството варениклин и плацебо лепенки, а на третата - само плацебо под формата на хапчета и лепенки.

В края на тестовете след 11 седмици доброволците, които били с нормален метаболизъм на никотина и взимали варениклин, успявали по-успешно да загърбят цигарения дим. Техният брой бил два пъти по-голям от този в останалите групи. Шест месеца по-късно те също били най-многобройните, отказали цигарите.

За да се установи скоростта на метаболизиране на никотина и въздействието на различните медикаменти, бил използван специален биомаркер - CY2A6. "Повечето от пушачите, които искат да се избавят от вредния си навик, отново пропушват след първата седмица", изтъква Карин Лърман. "Това се наблюдава в 65 процента от случаите. Да се адаптират антиникотиновите терапии към скоростта на метаболизирането на тази субстанция ще бъде една от успешните клинични стратегии", предвижда ръководителката на екипа.

За целта трябва да се разработи кръвен тест, който да установи скоростта на метаболизиране на никотина при отделните пациенти. Едва тогава да се пристъпва към различните терапии, съветват специалистите.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) тютюневите изделия убиват всяка година около 6 милиона души по света, припомня агенцията.