Радан Кънев: Чака ни силно негативен доклад на ЕК, отделят ни от Румъния?

Кадри на ДПС в администрацията са готови да бойкотират и компрометират реформаторските усилия на управлението

Има всички индикации да очакваме най-негативния до момента доклад на Европейската комисия по механизма на сътрудничеството - по прилагането му и по отношение на влизането в Шенген по въздух и вода. Това заяви днес на пресконференция във Варна лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. По всяка вероятност ще се стигне до разделянето ни от Румъния. То има своето обяснение в напредъка на Румъния в борбата с корупцията и организираната престъпност.

"В северната ни съседка тя е намаляла с 50%, което е естествена последица от ефективно наложените присъди", каза Кънев. За разлика от нея в България няма антикорупционна политика, уточни варненският депутат. Според него, ако двете страни не бъдат формално отделени, това не трябва да се отчита като голяма победа, защото българите са фактически отделени по собствените си резултати.

Радан Кънев е във Варна след поредица от срещи в страната. По време на обиколката ръководството е установило, че българската администрация продължава да се ръководи от кадри на ДПС на средно и дори висше ниво. Този ешелон е готов да бойкотира и компрометира реформаторските усилия на българското управление, смята Кънев. За пример депутатът посочи действията на ДПС- кадри в НАП, които през седмицата са осъществявали класически рекет върху малките и средни месопреработвателни предприятия, което лесно би могло да ги доведе до фалит. На фирмите са били налагани напълно произволни обезпечения на месо, което те използват.

Административните промени се забавят, бави се промяната в структурата, състава и манталитета на администрацията, което се дължи в голяма степен на кадрите на ДПС, а цената ще платят ГЕРБ и РБ.

Според Радан Кънев програмата на парламента категорично изисква приемането на пакета от закони, свързан със стратегията за съдебната реформа, съществени промени в Закона за съдебната власт и поне начало на конституционна процедура за най-важните, свързани с промените в съдебната власт, конституционни промени. Това е задължително, за да бъдат защитени името на блока и правителството-реформаторски.

По темата "Южен поток" Кънев е на мнение, че от гледна точка на руската страна процесите се задълбочават, т.е Русия е далече от възможността да си мечтае да го строи, чисто финансово и най-вероятно ще се откаже от проекта и той няма да премине през Турция. В момента Русия не може да прокара тази тръба под Черно море. Надали може да организира и необходимите количества газ, които да я захранват, смята Кънев. Варненският депутат определи като "доста евтин шантаж" информациите, че тръбата ще бъде прокарана под Черно море към Турция, която ще ни измести като разпределителен център.