Аварийното почистване на деретата приключва до края на седмицата

В момента се работи по последните 5 обекта

Дейностите по аварийно почистване на охранителни канали и дерета на територията на община Варна се очаква да приключат до края на седмицата. В момента се работи по последните 5 обекта, съобщи Тодор Иванов, зам.-кмет на общината.

На територията на район "Приморски" се почиства "Кемер дере" в участъка северно от бул. "Христо Смирненски" до административен адрес "Кемер дере" 14. Заради пропадане на част от терена ръчно са почистени всички битови отпадъци, предстои машинно оформяне на коритото. В "Одесос" се работи по охранителния канал и дерето по ул. "Струга" и ул. "Княз Черказки" - от бул. "Цар Освободител" до заустването във варненското езеро. В район "Младост" предстои да бъде почистено дерето в СО "Сълзица", вливащо се в дерето в м-ст "Пчелина". Започва се работа по два участъка от дере "Налбанка" в район "Владислав Варненчик" – в участъка от пътя, водещ към "МЗ – 60" до езерото, и от бетонов възел "Хелиос-99" до бетонов възел "БетонКом".

Всички дейности по почистването се контролират от инспектори "Екологичен контрол” при община Варна и районните администрации. След извършените проверки се съставят констативни протоколи. От общината призовават жителите на Варна за опазване чистотата на деретата, а при всяко установено изхвърляне на отпадъци нарушителите ще бъдат санкционирани.