Експерт: Понижението на еврото е добра и очаквана новина

Парите

11-01-2015, 12:00

Снимка:

bgonair.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Едва ли България ще успее да се възползва от падащите цени на петрола, коментира Чавдар Николов

Понижението на еврото е добра и очаквана новина, коментира в предаването Денят On Air икономистът проф. Чавдар Николов.  Един от положителните ефекти от спада ще е в посока на подобряване на търговията, стана ясно от думите му.
Предвид спада и на рублата, понижението на еврото може да се разглежда като подобряване на прогнозите за увеличаване на броя на туристическите посещения от Русия, коментира още той. Понижението на цените на петрола влияят много добре на американската икономика, посочи още проф. Николов.
„Виждате, как при по-ниските цени американската икономика върви с по-добри темпове”, коментира експертът. Той обаче изрази съмнение, че България ще успее да се възползва от спада на цените на петрола. – „Нямаме такава гъвкавост. Желаем го разбира се, но обикновено в България парите се пилеят”, заяви експертът.
Според проф. Николов ниските цени на петрола ще се задържат до средата на годината, след което ще достигнат нива от около 70 долара за барел. По думите му това е „опасно за Русия, не толкова за нас” и подчерта, че ниските цени на горивата са част от „геостратегическа игра”.