Как да лекуваме с вино ?

Животът

11-01-2015, 09:29

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Рецептите на бенедиктинските монаси срещу синузит, главоболие, кървящи венци, болки в ушите са актуални и днес

Oсвен всичко друго виното може и да ви излекува от доста болести, или поне да облекчи болките ви. Това не е новост, но не е лошо да се припомни във времената на криза, когато не всички имат пари за скъпи лекарства или просто предпочитат натуралната медицина.

За лечебните свойства на виното, омесено с различни треви и подправки, говорят още в Средновековието бенедиктинските монаси. Много от измислените от тях рецепти с вино срещу синузит, главоболие, кървящи венци, болки в ушите са напълно актуални и днес.

Истинска звезда в сферата на природната медицина през XII век става бенедиктинската монахиня света Хилдегард от Бинген. Освен като една от малкото жени от онази епоха, които оставят следи в тогавашната философска мисъл, Хилдегард се прочува и като лична лечителка и духовна съветничка на няколко знатни особи, сред които Фридрих Барбароса. В творбите, в които излага физиологичните и медицинските си познания, свързани с човешкото тяло, Хилдегард описва подробно много рецепти за лекарства и отрови.

"Достатъчно е да сложите топла пепел от лозови листа във виното, да си измиете с него зъбите и около тях и ще излекувате болните и кървящи венци", съветва Хилдегард. Тя има рецепта и за лекуване на язви и рани – една трета зехтин и две трети вино.

Онзи, който се оплаква, че зрението му е замъглено, пък може да опита друг лек на монахинята – да си намаже клепките с капките течност, които излизат от лозичките при подрязването им, и да ги остави да проникнат в очите.

Същата тази течност може да се използва обаче и срещу болки в ушите или главоболие.
Ако пък прибавите към виното малко магданоз, се получава чудесен лек срещу грипа, нарежда още монахинята.

През Средновековието всеки манастир е бил напълно автономен не само откъм храна и икономически средства, но и откъм лекарства. На практика манастирът е бил не само стопанство, а и болница, лекуваща със собствени лекове обитателите си. За всички болни се грижел monacus medicus, в чийто рецептурник на видно място стоял vitis vinifera. Затова лозята и виното били под протекцията на абатите и епископите точно така, както и латинският език и християнската вяра.

Именно по тази причина повечето от манастирите на бенедектинските монаси във Франция и Италия се намирали все в места, където имало възможност да бъдат отглеждани лозя. В близост до тях се намирали и овощни градини, където се отглеждали подправки и треви, необходими за лековете с вино – босилек, пелин, невен и др.

Ето и една рецепта за облекчаване на артритни болки – варят се вино, тис, липа, след което с тази смес се поръсват болните части. Много от едновремешните крале изполвали тази смес, прибавяйки към нея и изпражнения от алпийска коза – така се получавало нещо като балсам.

Пиенето на вино, сварено със сушена дива лаванда, пък действало прекрасно на ума и съзнанието.

За терапевтичните качества на виното в диетите също говорят мнозина в миналото, сред които и историкът Ян Грапе, който изследва средновековните писания в тази сфера. Виното храни, действа винаги добре и на всички, подсилва, възстановява естествената телесна температура, то е дижестив, има антисептични свойства, разведрява душата и сърцето.

Или с други думи, и виното подобно на храната следва принципа на древногръцкия лекар Хипократ: "Направи така, че храната да е твоето лекарство и лекарството да е твоята храна."

Виното, смесено с канела, джинджифил, мед и черен пипер, има и антиоксидантно, и пречистващо действие, твърдят още в древността.

Лечебните рецепти с вино процъфтяват и днес. Според една от тях виното, примесено с лайка, има не само успокояващ и релаксиращ ефект, а лекува също така и дисменорея (болезнена менструация), висока температура, стомашни и чревни спазми, колики, невралгии, неврози, тахикардия, главоболие.

Ето и рецептата – накиснете за 10 дни в литър вино 80-100 грама накъсани цветове от лайка. Пият се 2-3 чашки дневно.

Срещу безсъние се пие 1 чашка преди лягане. Виното с канела пък е прекрасна тонизираща напитка и стимулант за нервната система, който води до ускоряване на сърдечния ритъм (забранен за страдащите от кардиопатия). Има и антисептично действие. Рецептата е следната – в литър вино накиснете за 10 дни 30 г фино смляна кора от канела, прецедете добре. Пият се 2 чашки на ден, всяка от които след ядене.

Вино, примесено с карамфил, пък служи като инсектициден лосион (против въшки), освен това ароматизира дъха, подсилва имунната система и е противогрипен лек, равносилен на антибиотик. В литър сладко или сухо бяло вино накиснете за седмица 5-6 добре смачкани карамфилови пъпки. Пийте по 3-4 супени лъжици на ден.

Вино с жълт кантарион има антисептично действие, помага за по-бързото заздравяване на рани и белези, но е и лек срещу заболяванията на дихателната система и на уринарните пътища. Препоръчва се при лекуване на астма, бронхити, цистити. С тази цел е необходимо за десетина дни да се накиснат в литър бяло сухо вино 40 г цвят от жълт кантарион. Пият се 2-3 чашки на ден доста преди ядене.