Не щъркели, чапли зимуват край Оброчище (снимки)

Varnautre.bg провери сигнал на читатели за бедстващи птици

"Няколко щъркела бедстват край село Оброчище, на разклона към Варна през Рогачево, със сигурност ще умрат от глад и студ". Такъв сигнал получихме вчера следобед в редакцията на varnautre.bg. Днес бяхме на мястото и не открихме щъркели. Не са ги виждали нито местните жители, нито работещите в бензиностанцията. Намерихме обаче няколко чапли - от вида Голяма бяла чапла. Когато не летят и се гледат от пътя, а не от близо, те наистина приличат на щъркели. Тогава не се вижда, че крилете им са напълно бели и нямат черно по края като щъркелите. Не се вижда и изцяло жълтият им, за разлика от червения на щъркелите, клюн.

Голямата бяла чапла се храни с риба, земноводни, влечуги и гризачи. Обитава сладководни езера, блата, оризища, реки и язовири. През зимата често може да се види в открити обработваеми площи. По принцип бялата чапла отлита на юг - към Африка, през зимата и се връща в Европа едва през март. Големи ята обаче остават да зимуват в Южна Европа, в това число и в България. Обикновено у нас чаплата обитава районите на Дураншулашкото езеро и Сребърна. През миналата седмица обаче те замръзнаха. Това, най-вероятно, е причината отделни птици да потърсят прехрана още по на юг - в района на курорта Албена.

Голямата бяла чапла е включена в Червената книга на България като критично застрашен вид. Тя често става жертва на бракониерски отстрел, както и на пресушаването на природните водоеми, около които живее, за да се храни.

Извиняваме се за неясните снимки, снимани с iPhone. Ако някой реши специално да отиде и да снима чаплите с дългофокусна оптика, ще публикуваме снимките с удоволствие.