Вдигат царския дворец на Трапезица

Туризъм

10-01-2015, 10:19

Снимка:

в. Стандарт

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дни на предците в Плиска

Приключиха разкопките на голямо болярско имение в Плиска

Базиликата в Плиска и Перперикон връщат старата си слава

Трапезица ще върне блясъка си от времето на Асеневци. Министерският съвет ще гласува средства за реставриране на три паметника на културата с национално и световно значение, които да привличат наши и чужди туристи, съобщава вестник "Стандарт".

Парите ще бъдат отпуснати на Министерството на културата, а изпълнител ще бъде НИМ. Това съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров. Идеята е на премиера Бойко Борисов и се е родила след големия наплив на туристи към рестврираните обекти Белчин, Царевец, Перперикон и Созопол.

Един от новите суперобекти ще бъде дворецът на първите Асенeвци. Той не е бил, както се смяташе досега на Царевец, а на Трапезица. Едва при цар Иван Асен II (1218-1241 г.) царската и патриаршеската резиденция e преместена на новото си място.
В Националния исторически музей вече е постъпил идейният проект от търновския архитект Пламен Цанев, следващ стриктно археологическите останки, издигащи се на 6-8 метра височина и днес. Дворецът на първите Асенeвци е разположен в северния "полуостров" на платото Трапезица на площ от 660 кв. м. След реставрацията не само Трапезица, но и самият град Велико Търново ще придобие нов облик. Туристите за Трапезица ще бъдат улеснявани от вече изграденото по европейски проект влакче асансьор.

Премиерът Бойко Борисов обсъди идеите за реставрацията на трите обекта с шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Те са говорили и за други проекти като реставрацията на базиликата "Плиска", проучванията на комплекса Перперикон и Националния музеен комплекс.