Офис не плаща сметки за ток

Животът

10-01-2015, 09:52

Снимка:

БНТ

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Първата енергонезависима бизнессграда в страната ползва само електричество от слънцето

Във Варна "заработи" първата енергийнонезависима бизнес сграда в страната, съобщава БНТ. Тя е в район без достъп до електропреносната мрежа край Варна и се захранва изцяло от слънчевата енергия. За ден общата консумация на електричество, произведено от соларните панели е под един киловат.

Офисцентърът се състои от три еднакви дървени постройки. В тях токът никога не спира.

"Ние не зависим от множество фактори, ние зависим единствено от наличието на слънце", коментира инж. Кольо Орешков – управител на Център за енергийни решения.
В центъра не липсва нищо от съвременните технологии и удобства, свързани с електричеството.

"Освен компютрите и сървъри, захранваме бойлерите за топла вода, а също така имаме кухня и работилница", разказа унж. Мирослав Гуцалов.

"Веднага се задава въпросът дали си правим кафе или си топлим сандвичите. Да, вдига се товарът с един-два киловата при правенето на кафе и на сандвичите, но иначе за работата на целия център реалната ни консумацията е 800 вата", каза още инж. Орешков.

Системата в центъра е 5 киловата и е с дългогодишна гаранция. Инвестицията е между 20 и 25 хиляди лева. В замяна на това сметките за ток в следващите 15 години са напълно забравени.

Виж видео тук