Шарб искал да умре изправен, Тиню обичал да осмива Саркози

Новините

09-01-2015, 01:45

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Психоаналитичката Елза Кая е единствената жена сред жертвите

При нападението над сатиричния седмичник “Шарли ебдо” бяха разстреляни 5-има от най-известните карикатуристи на Франция. Загинаха още 3-ма журналисти, двама служители и 2-ма полицаи. Кои са те публикува днес вестник "24 часа".

47-годишният Стефан Шарбоние-Шарб ръководи “Шарли ебдо” от 2009 г., бе начело и през 2011 г., когато избухва скандалът с карикатурите на пророка Мохамед. Той е най-големият привърженик на провокативния подход. “Нямам деца, нямам съпруга, нямам кола, нямам кредит. Може би е малко помпозно да го кажа, но по-добре да умра изправен, отколкото да живея на колене”, заяви той в интервю наскоро. В “Шарли ебдо” той водеше рубрика “Шарб не обича хората”.

76-годишният Жан Кабю, известен повече само като Кабю, има 60-годишна кариера зад гърба си и е автор на 35 хиляди рисунки. Отбива военната си служба в Алжир по време на войната за независимост и оттогава е убеден пацифист. Хората го разпознават по разрошената коса и кръглите очила. Създател е на 2 емблематични образа - на вечно влюбения студент лунатик и неговия антипод - арогантния простак.

80-годишният Жорж Волински е роден в Тунис, където придобива любовта си към карикатурите от комиксите, носени от американските войници по време на Втората световна война. През 2005 г. карикатуристът е награден с най-високото френско отличие “Ордена на почетния легион”. Дълго време той правеше карикатурите на “Юманите”, пишеше политически коментари в “Пари мач”.

57-годишният Бернар Верлак-Тиню е известен с левичарските си възгледи и критика на пазарния капитализъм. Последната му сатирична книга “Пет години под управлението на Саркози” включва колекция от карикатурите му на бившия френски президент. Той е член на групата “Карикатуристи за мир”. “Бих искал да си мисля, че всеки път, когато правя рисунка, тя предотвратява отвличане, убийство или обезврежда мина”, заяви той преди време.

Смъртта на 73-годишния Филип Оноре стана ясна по-късно. Той е петият мъртъв карикатурист. Автор е на последната рисунка, пусната в туитър, секунди преди атентата. На нея лидерът на “Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади произнася новогодишни пожелания: “И най-вече здраве”.

68-годишният икономист Бернар Марис публикуваше като гост на “Шарли ебдо” под псевдонима Чичо Бернар.

Мишел Рено е основателят на фестивала за изкуства в Клермон Феран “Среща с пътен бележник”. Той работел с Кабю по общ проект и бил поканен на оперативката на редакцията.

Психоаналитичката Елза Кая е единствената жена сред жертвите. Водела е своя рубрика “Диванът на Шарли” два пъти в месеца.

Мустафа Урад бил коректор в сатиричния седмичник. Десетата жертва е Фредерик Бойсо, бил на рецепцията при нападението.

Двамата полицаи са 42-годишният Ахмед Мерабет, довършен с изстрел в главата на улицата, и 49-годишният бодигард на Шарб Франк Бринсоларо.