Министър Лиляна Павлова: Санирането ще е безплатно само първите две години

Животът

09-01-2015, 01:19

Автор:

Христо Николов, в. Труд

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общината издала рекордните 559 ПУП-а

По-малките кооперации също могат да кандидастват за безплатно саниране, но по оперативна програма "Региони в растеж"

- Госпожо Павлова, възможно ли е наистина да се сменят асансьорите при предстоящата програма за саниране на панелните блокове, както предлагат производителите на асансьори?
- Ако произвеждам асансьори, сигурно и аз ще искам да се сменят всички. Нашата програма обаче е за повишаване на енергийната ефективност на сградите. Да се смени цял асансьор категорично не предвиждаме. Това, което можем да направим, е да подменим електрическата инсталация на тези съоръжения, тъй като те също трябва да бъдат енергийно ефективни. Например когато няма човек вътре, лампата да изгасва, а не да гори непрекъснато. В енергийния одит, който ще се направи предварително на всяка сграда, вярвам, че ще бъдат направени такива предписания.
Все пак не сме в комунизма - програмата осигурява 100% от разходите, но тези апартаменти са частна собственост. Ако искат да имат сигурни асансьори, те трябва да плащат за поддръжката им.

- Кои ще бъдат другите допустими дейности по програмата?
- Абсолютно всички мерки, които ще помогнат сградата да придобие минимално поне енергиен клас С и които са предписани в енергийния и в конструктивния одит. Това са поставяне на изолации, смяна на дограма, ремонт на покриви и подпокривни пространства, мазета и общи части и подмяна на вертикални и хоризонтални щрангове. Ако се предвижда пълна промяна на отоплителната инсталация, това също ще се направи, дори ако трябва - да се сложат соларни панели на покрива. Ако например блокът е близо до газопровод, защо не и прокарване на газова инсталация.

- Появиха се обаче и първите критики. Например това, че става въпрос за голям заем, който трябва да се връща от държавата, т.е. от всички данъкоплатци. А все пак не всички живеят в панелни блокове.
- Не бива да забравяме, че това, с което се захващаме, са на практика няколко различни програми. В началото започваме с най-трудната и непостижима доскоро задача - да санираме големите панелни и стоманобетонни блокове, в които има поне 36 апартамента. Те са в най-лошо състояние. Те ще се санират със заем от 1 млрд. лева, за който преди Нова година държавата отпусна гаранция. Всички останали сгради ще имат възможност да кандидатстват за саниране по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 и там няма да има ограничение за броя на апартаментите.

А по предложение на колегите от екоминистерството ще се субсидира санирането и подмяната на отоплителните инсталации на еднофамилни жилищни сгради, включително и поставяне на соларни бойлери или панели на покривите. Това ще стане по оперативна програма "Околна среда". Така че на практика имаме три различни програми за саниране, които обхващат всички видове жилищни сгради и които текат паралелно.

- Но другите, живеещи извън панелните блокове, ще трябва да си доплащат сигурно?
- Това е въпрос на предстоящи изчисления. Ето сега, ние доплащаме 25-те процента, които трябваше да осигурят хората в стоте блока, които се санират по сегашната оперативна програма, за да има равностойно третиране през тази година.

Програмата ни за панелните блокове е по принцип само за две години, през които ние ще финансираме на 100% санирането. По-късно включилите се ще доплащат. На онези, които първи кандидатстват по оперативна програма "Региони в растеж", ние също ще осигурим цялото финансиране, но по-късно няма да го правим. Безплатното също ще трае две години, така че осигуряваме равнопоставено третиране на всички българи, които през тези две години санират жилищата си. По-късно поетапно делът на самофинансирането ще се увеличава, но все още не мога да кажа с колко.

При еднофамилните жилища, които са най-много, нямаме достатъчно финансиране за абсолютно всички. Но пък екопрограмата ще приоритизира онези населени места, в които в момента има най-голяма запрашеност на въздуха, тъй като се отопляват с твърди горива.

- След като е осигурена държавната гаранция за заем, кога точно ще може да стартира програмата?
- В момента разписваме методически указания за общините по Закона за управление на етажната собственост. В тях подробно ще се опише какво трябва да направят собствениците на апартаменти в сградата, как се свиква общо събрание, как се взима решение за регистриране на сдружение на собствениците, което е необходимо условие за включване в програмата, как се регистрира сдружението в общината и как се избира един представител на това сдружение, който да го представлява.

- Регистрирането безплатно ли е?
- Да, напълно. Създаването на сдружение на собствениците и регистрирането му в общината е без такси.

- Законът обаче дава възможност да се създаде сдружение и само на един вход. Ако някои направят такова, ще могат ли да кандидатстват за саниране?
- Не, в нашия случай сме казали, че ще санираме само цели сгради, поради което трябва да се създаде сдружение на собствениците на целия блок. Няма да важи правилото по сегашната програма, когато допускахме саниране и на отделни блок секции, т.е. на няколко входа, които са обединени около обща абонатна станция.

Отделно от това Българската банка за развитие разработва договора за финансиране. Въз основа на двата документа - договора и регистрацията на сдружението, кметовете вече ще трябва да проведат процедурите. Те първо трябва да проверят дали блокът отговаря на условията, а след това да проведат процедурата за избор на фирми, които да направят енергийното и конструктивно обследване на сградата.

- Ако има нужда от укрепване на сградата, разходите за това ще се поемат ли?
- Разбира се. Защото няма смисъл да опаковаме една сграда в топлоизолация, ако тя е конструктивно неустойчива.

Цялото интервю можете да прочетете тук