Пробойни в язовир "Караманите", може да залее варненско село (+)

Животът

08-01-2015, 09:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В Метличина са в готовност за евакуация при евентуална бедствена ситуация

Частично бедствено положение е обявено във вълчидолското село Метличина. Има пробойни в близкия до селото язовир "Караманите", съобщи за Дарик кметът на община Вълчи дол Пенка Йорданова.

"Караманите" е сух от години. След обилните валежи това лято обаче започнал да се пълни, като водата дошла от седемте язовира над него, които се изпускат контролирано. За получените пробойни в стената на "Караманите" сигнализирали жители на селото. Изтичащата вода отива към деретата, едно от които води към Метличина.

За предаварийно състояние на водния обект е уведомена Областна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". Екипи на службата втори ден работят по отстраняване на проблема, а язовирът е под непрекъснато наблюдение. В основата на стената му са поставени чували с пясък. Прокопан е канал, който да отвежда водата в дерето.

"Караманите" се намира на около 6-7 километра от Метличина. Местното население е предупредено и е в готовност за евакуация при евентуална бедствена ситуация, увери кметът на Вълчи дол.

Обявеното частично бедствено положение е в сила от вчера. Възможно е още днес следобед да бъде отменено, ако опасността от наводнение отпадне.

(+)

В 15 ч кметицата Пенка Йорданова съобщи: Изпусната е водата от язовир "Караманите" във Вълчи дол. Направен е отвор в тръбата на язовира и от два часа се наблюдава изтичане на водата. Темпото, с което изтича водата от тръбата, все още е слабо, водата в язовир "Караманите" е замръзнала и съответно изтичането става под леда. Все още не се наблюдава видимо понижаване на нивото на язовира. Макар язовирът да не е максимално пълен, частичното бедствено положение в района на село Метличина остава в сила, докато не се освободи напълно водата.