Хакери удариха сайта на енергийния регулатор

Крими

08-01-2015, 09:18

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Има и други атаки насочени към български сайтове, сред които Двореца на културата в Перник и училища в Пловдив и Варна

Сайтът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране беше ударен от хакери късно снощи. Подменена е единствено заглавната страница, като на нея има българско знаме и информация за извършилите атаката, информира bTV.

"Автори" са Cyber Haxors – Group, в която влизат JoKeR, Lord Nikon, CyberBlack. Псевдонимът JoKeR се появи и около две други кибератаки от последните седмици – срещу МВР и ДПС.

Блокирането на сайта на движението беше оповестено от същия имейл адрес, от който сега дойде информация за атаката срещу енергийния регулатор.

От препратката, която насочва към Hack Mirror Zone става ясно, че има и други атаки насочени към български сайтове, сред които тези на Лесотехническия университет, Двореца на културата в Перник и училища в Перник, Пловдив и Варна.

ДКЕВР открива 2015 г.

Днес е първото заседание на ДКЕВР през тази година. Комисията планира да ореже цените, по които се изкупува енергията произведена от биомаса.

В доклада се предвижда намаление с около една , трета за централите работещи с биомаса, получена от дървесни остатъци, от прочистване на гори, горско подрязване и други дървесни отпадъци.

Преди три години, непредвиденото раздуване на фотоволтаиците, заради преференциалните цени, по които НЕК е длъжен да изкупува зелената енергия, токът за бита беше увеличен с около 13% през юли, така сметките след празниците извадиха стотици българи на улиците. Протестът срещу високите сметки свали и кабинета "Борисов".

Този път държавата поиска предварителните гаранции от ЕРП-тата, че електромерите се отчитат на не повече от 31 дни, а днес и енергото в Западна България ще представи анализ за засичането на уредите около Коледа и Нова година.

Все пак в края на декември, председателят на регулатора Светла Тодорова допусна ново увеличение на тока за бита още от април или най-късно юли, когато по принцип се определят нови цени на тока, информира още bTV.