Бонус "братче" за прием в първи клас

Животът

08-01-2015, 07:39

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във Варна записват срещу диплом от забавачката

Битката за прием в първи клас вече започва. Още в края на миналата година родителите на 6-7-годишните хлапета започнаха да звънят в школата, за да проучват графика и условията за прием. Заради бейби бума през 2008 година над 77 000 малчугани се очаква да прекрачат прага на училището за първи път наесен, което означава, че ще има голяма конкуренция в най-елитните школа.

В момента учители и директори обсъждат новите правила за прием. Сред тях е критерият "по-малко братче". Идеята е колкото по-малко е братчето или сестричето на кандидат-първолака, толкова повече точки да получи детето при класирането. Критерият “братче или сестриче” не е нов, но досега в повечето училища точките бяха фиксирани независимо от възрастта на детето. Дали обаче новата схема ще бъде приета, ще стане ясно след гласуването й на педагогически съвет в различните училища.

Едно от училищата, в които се обсъжда въвеждането на такава схема, е 51-во СОУ “Елисавета Багряна”, което е сред най-търсените в столицата. Идеята е да се даде допълнително предимство на децата от квартала обясни директорът на училището Асен Александ­ров. Логиката е, че колкото по-малко е братчето и сестричето, толкова по-голяма е гаранцията, че семейството живее трайно в квартала. Същият принцип на разпределение на точките ще има и в 73-то СОУ "Владислав Граматиков".

Нови правила се обсъждат и в 119-о СОУ “Академик Михаил Арнаудов”, което миналата година прие рекордните седем паралелки. “Критериите ще бъдат рестриктивни”, коментира директорът на школото Диян Стаматов. Една от идеите е да се признава адресната регистрация с поне шестмесечна отседналост. Мярката се въвежда заради честата практика родителите да се регистрират на нов адрес дни преди кандидатстването.

Различните изисквания носят определен брой точки. В повечето школа сред най-важните от тях е адресната регистрация, която може да донесе от 4 до 10 точки. Предимство е и дали родителят е завършил същото училище или пък работи в района. Бонус точки в някои училища носи и ако майката или таткото работи в системата на средното образование.

Във Варна записват срещу диплом от забавачката
"Във Варна от няколко години насам приемът на първокласници е регулиран и няма истерия още от първите дни на Новата година, главно от амбициозни родители, които подават заявления за записване на децата им в най-престижните и търсени училища в града".

Това заяви шефката на РИО-Варна Венцислава Генова, според която на практика подаването на заявления в момента не е нужно. Според системата на прием, която е съгласувана с училищните ръководства и директорите, при кандидатстването в първи клас към документите трябва да се приложи и удостоверение за училищна готовност, а то се издава едва в края на май от детската градина или училището, в което детето е било в подготвителна група, обясни Генова.

В VIII СОУПЧЕ "А. С. Пушкин", което е едно от училищата във Варна с традиционно голям наплив от кандидатстващи, заявиха, че там не се подават заявления, като кандидатстването на първолаците ще започне през втората половина на май. Сред предимствата за прием на бъдещите ученици е завършена подготвителна група в същото училище.
Останалите критерии, с които учебното заведение отсява кандидатите, са местожителство и месторабота на родителите, както и дали детето има брат или сестра в същото училище. В някои от училищата още в началото на април на входа се прави кът за бъдещите първолаци, където се изнася подробна информация за приема им.

Училищата да уеднаквят графиците
Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева даде препоръка училищата да се придържат към относително еднакви графици за записване за удобство на родителите. До 16 април педагогическите съвети на училищата трябва да определят сроковете и критериите за прием на първокласниците. Въпреки препоръката всяко школо само определя началната дата за подаване на заявленията от родителите. Единен е единствено крайният срок - 29 май. Имената на приетите на първо класиране деца ще станат ясни на 3 юни.