"Бърза диета" - новото чудо за топене на килограми

Животът

07-01-2015, 15:20

Снимка:

Daily Mail

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Два дни глад в седмицата компенсира 5-дневното ядене

Новото чудо, топащо килограми и наречено "Бърза диета" набира все повече последователи. Днес Daily Mail посвети огромен материал на метода за отслабване, като изданието разказва истории на хора, загубили десетки килограми без да си дават много зор. 

В какво се състои "Бързата диета"
Диетата е еднакво подходяща за мъже и жени. Не изисква приготвяне на сложни рецепти и хранене под час. Просто изберете два дни от седмицата, в които да приемате не повече от 500 калории (ако сте жена) или 600 калории (ако сте мъж). Това са вашите "бързи" дни. Не е задължително двата "гладни" дни да са един след друг.

Няма значение дали предпочитате ранна закуска, късна вечеря или обяд - просто се придържайте към позволените калории. Леките упражнения ще подобрят ползите за здравето и загуба на тегло. В останалите дни вие сте свободни да ядете и пиете, както обикновено.

"Бързата диета" не може да бъде по-проста - избирате два дни в седмицата, когато отрязвате приема на калории до една четвърт от обичайната си препоръчителната дневна доза, и ядете каквото искате през останалата част от времето. Методът звучи плашещо за някои, но феновете на диетата, са категорични, че лесно се свиква с режим на ядене 5 към 2 (ядеш пет дни, гладуваш два).

Автор на "Бързата диета" е д-р Майкъл Мозли. Той съветва хората да съобразят диетата изцяло със своя начин на живот и отговаря на най-честите въпроси.

Кои дни да избера?
Няма значение кои два дни ще си изберете. Според д-р Мозли понеделник е добър избор, защото традиционно през уикенда хората поемат повече калории. Ако изберете понеделник, то сряда или четвъртък са разумен избор за втория ден на диета, но можете да бъдете гъвкави и да решите сами кои дни да подберете според собственото си ежедневие.

Кога да ям?
Направете график, който ви е удобен. Можете да изберете да не приемате храна цял ден и да похапнете една вечеря от 500-600 калории. Някои хора предпочитат да ядат закуска и след това да се избегнат храна до вечерта. Ако ви е трудно да издържате без храна, можете да разделите тези 500-600 калории на няколко приема, стига да не ги превишавате.

Последователни ли трябва да са двата дни на диета?
Зависи от вас. Ако имате волята да издържите два дни поред с орязан калориен прием, направете го. Ако не, изберете дни, които да не са един след друг. Може дори да са различни всяка седмица.

С колко ще отслабна?
Някои хора губят много бързо тегло, особено ако имат повече излишни килограми, но средната стойност е половин-един килограм на седмица.

Какво да ям и пия през "бързите" дни?
Много неща, но внимавайте с калориите. Пийте много вода: тя е без калории и ще намали глада ви. Ако обичате супа или зеленчуков бульон, хапвайте от тях. Чаша нискокалоричен горещ шоколад също е допустима. Изборът е ваш, само не надвишвайте позволените калории. Що се отнася до храната, избирайте храни с по-малко калории, за да можете да консумирате по-големи количества. Ако изберете калорични храни, като например бисквити и паста, ще се наложи да намалите количествата.

Колко дълго да спазвам диетата?
Колкото поискате. Вашата цел трябва да е постоянна промяна на живота с цел отслабване, но и подобряване на здравословното състояние, което излишните килограми влошават.