Грипна епидемия застига Варна

Животът

07-01-2015, 11:01

Снимка:

© 500px

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на празниците голяма част от хората са боледували вкъщи и не са потърсили медицинска помощ

Най-вероятно в средата и края на януари Варна ще бъде засегната от грипна епидемия. Прогнозата е на д-р Светла Станева от Регионалната здравна инспекция, предаде Дарик Варна. Тъй като по време на празниците голяма част от хората са боледували вкъщи и не са потърсили медицинска помощ за момента няма сигурни данни за точната бройка на болните от грип в града.

Традиционно обаче през този период от годината се забелязва сериозен ръст на заболеваемостта от вирусни инфекции. Д-р Станева обясни, че макар и да няма точни данни за броя на болните от грип през последната седмица, очаквано през втората половина на януари се регистрира ръст, тъй като хората вече са увеличили контактите си – започнали са да ходят на работа и училище.

"Имаме готовност и следим нивата на заболеваемост. Когато хората нямат нужда от болнични листи, както е по време на празниците, те се лекуват в домашни условия. Непосредствено след празничните дни има регистрирани случаи на усложнения на дадено заболяване, но не и на остри инфекции. От 10-15 години се забелязва увеличение на болните от грип още през декември. Така беше и през последния месец на 2014г., като в един момент заболеваемостта във Варна беше над средното ниво за страната", обясни д-р Станева.

Тя посъветва варненци да проветряват помещенията, в които живеят и работят, както и да се грижат за чистотата на ръцете си. Добрата хигиена на ръцете намалява шансовете на вирусите да достигнат до лигавицата на дихателната система, където могат да предизвикат възпалителен процес и заболяване. Препоръчва се още употребата на топли течности, плодове и зеленчуци.