Добро утро на Ивановден!

Архив Варна

07-01-2015, 06:39

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

17 хиляди варненци празнуват имен ден днес

Близо 17 000 варненци празнуват днес Ивановден. 6915 носят името Иван. С производните Ивайло, Иво, Ива, Ваня, Жана, Йоан, Йоана, Калоян, Ивон, Ивет и други са кръстени 10 000 души. В цялата страна имениците са 356 000. 

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Този ден християнската църква отрежда на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората - на Йоан Кръстител или Предтеча. Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството. На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именници; къпят се годените моми и ергени. На Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена трапеза. Младите гостуват и на девера. 

ВРЕМЕТО

От север-северозапад ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, възможно е да прехвърчи сняг. Минималните температури ще спаднат до минус 9 - минус 4 градуса. През деня облачността ще намалява, следобед до слънчево. Във вътрешността на района силният вятър бързо ще отслабне, все още ветровито ще е по крайбрежието и в открито море. Температурите ще продължат да се понижават и максималните ще са близки до сутрешните. Вълнението ще е 3 бала, в открито море 3-4 бала. Температура на морската вода 5-6 градуса.

СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА

Слънцето във Варна изгрява в 7:39 ч и залязва в 16:50 ч. Луната е във фаза Намаляваща Полупълна. Какво вечаят звездите вижте в хороскопа на астроложката Елена Пенчева - 

7 януари: Комплименти и подаръци

ТРАФИК

От днес е въведена временна организация на движение на МПС в участък от пътя Варна-Виница между спирки "Резервоара", "Моста" и "Светкавица".

Онлайн разписание кога точно ще пристигне градският автобус »»

БЕЗ ТОК

Днес във Варна няма планирани спирания на тока.

КАКВО :: КЪДЕ :: КОГА

ИЗЛОЖБА :: КУЛТУРА ООД
Кога :: до 18 януари
Къде :: Contemporary Space 

ИЗЛОЖБА :: "СЛЪНЦЕ*ЛУНА*СВЕТЛИНА"
Къде: Във фоайето на Планетариума "Николай Коперник"
Кога: до 15 януари