Билетите за автобус замръзнаха, не им влияе спадът на горивата

Парите

06-01-2015, 07:43

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Превозвачи твърдят, че цените били правени преди 2 години, когато дизелът бил 1,60 лева

Билетите за автобус не поевтиняха, въпреки че цените на бензина и най-вече на дизела паднаха с по 40 и 50 ст. за литър в сравнение с преди година. Пътуването с автобус от София до Пловдив все така струва 14 лв. в едната посока. Големите фирми, които возят от София до Варна, държат цени от по 32-33 лв. в едната посока и между 55 и 57 лв. в двете посоки. От София до Бургас билетът също е без промяна - между 27 и 29 лв.

"24 часа" попита Галя Топалова - шеф на "Груп" и на "Етап" защо, когато горивото поевтинява, това не се отразява на билета. "Цената на билета сме я определили при 1,60 лв. за литър дизел, и то преди 2 години. Не сме я пипали оттогава въпреки поскъпванията на горивата, защото при БДЖ има много намаления", каза тя. И направи сравнение, че цената в Европа на 500 км е 50 евро, докато у нас е 26-27 лева. Топалова заяви, че имат отстъпки за пенсионери, ученици, студенти, които свалят цената с 25%.

Шефът на "Юнион Ивкони" Ивайло Константинов пък твърди, че в сравнение с преди година при неговата фирма има поевтиняване от 30% на превозите. Само че цените на билетите на фирмата му не отразяват тази промяна. Константинов казва, че при онлайн покупка отстъпката е от 20 до 40%, освен това има отстъпки за различните категории пътници и много малко хора пътуват с билети на базова цена.

"Витоша експрес", която вози до Пловдив, пък е определила цените при 1,80 лв. за литър дизел, каза шефът ѝ Тихомир Асенов, така че спадът на горивото сега все още не може да се отрази на цената на билетите. Стотици пътници ползваха автобуси за празниците. Превозвачите казват, че сегашният спад на цените на горивата още не може да се отрази в поевтиняване на билетите.