Резки промени в пазара на имоти, руснаците спират да купуват

Парите

05-01-2015, 09:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руснаци притежават около 500 000 имота в Източна България

Сривът е с 33% за 3 месеца

Руснаците се оттеглят от имотния пазар със страховити темпове. През четвъртото тримесечие на 2014 година 1458 граждани на необятната страна са придобили апартамент или къща в България, докато за същия период на 2013 г. броят им е бил 2191. Сривът е с 33%, показват данни на Агенцията по вписванията.

Активността на руснаците намалява в резултат на проблемите в родината им, породени от наложените санкции от Запада, обезценката на рублата и резкия спад в цената на петрола - основен източник на приходи в държавния бюджет. Това коментираха посредници, до които "Преса" се допита. Масовото придобиване на имоти в чужбина няма как да продължи със същите темпове, при положение че средната класа от Москва, Санкт Петербург и т.н. е притеснена за доходите си.

От шест години руснаците са царе на ваканционния пазар у нас. Пикът беше през 2011 и 2012 г., когато бяха отчетени съответно 11 868 и 12 716 нови собственици. В началото те си избираха втори дом главно в черноморските курорти - най-компактните маси са в Поморие, където един от кварталите се нарича неофициално Малката Москва, както и в района на Св. Влас, Слънчев бряг, Несебър и Равда. Много сделки бяха сключени в Созопол, Бяла, Обзор, Банско, Сандански и Велинград.

Цените, на които купуваха руснаците, са между 500 и 1200 евро/кв. м в зависимост от местоположението, близостта до морето и изпълнението. Това са цени за напълно довършено и обзаведено жилище, а не на "шпакловка и замазка", както масово се продават в София и големите градове.

От 2012 г. московчани пренастроиха предпочитанията си към градските имоти, като абсолютен фаворит им стана Бургас и в по-малка степен Варна. В столицата на Южното Черноморие има жилищни кооперации, които са почти изцяло изкупени от рускоговорещи клиенти - например бл. 153 в кв. "Лазур".

Бизнесът в Бургас бързо реагира на вятъра на промяната - менютата в заведенията бяха преведени на руски език, като тараторът беше прекръстен на "суп из кислого молока". А търговците на облекло започнаха да обявяват "Скидка" вместо българското "Намаление".

Ще предизвикат ли срив братушките

Отливът на руснаци вещае тежки времена за ваканционния пазар и най-вече за предприемачите и строителните компании, които развиха печеливш бизнес. Тази група чужденци представлява 70-75% от сделките в сегмента "втори дом" и намирането на техни заместници (купувачи) от други страни ще бъде трудна задача.

Големият въпрос сега е дали руснаците, които изкупиха близо 80 000 имота у нас от началото на века, ще започнат да ги продават под влияние на проблемите в родината си. Този филм вече сме го гледали, само че в главната роля бяха британци и ирландци. В периода 2003-2007 г. те буквално изкупиха новото строителство по морето и в Банско. След това настъпи световната криза и те започнаха да продават собствеността си, като предизвикаха срив на цените.

При руснаците обаче има една голяма разлика - над 90% от сделките са с цел ползване на имота, докато англичаните купуваха главно за инвестиция и препродажба. Затова повечето прогнози са, че братушките няма да пристъпят към масови разпродажби у нас. Ще има обаче и такива, които ще обявят собствеността си за продан - особено тези, които останат без работа в резултат на икономическите сътресения в Москва или са купили повече от едно жилище тук.

"Очаквам пазарът да бъде натиснат надолу и догодина да станем свидетели как руснаци продават имоти на ниски цени. Възможно е от тези оферти да бъдат привлечени българи, които искат да си купят изгоден имот по Черноморието", прогнозира Страхил Иванов, управител на "Явлена".