Общините затягат коланите, Варна намалява такса смет

Данъците във Варна няма да се повишават и през следващата 2015 година

Повечето общини ще затегнат колани и няма да вдигат данъците и таксите на гражданите през тази година. Кметствата ще залагат на реалистични планове за харчовете и се стягат с приходите да покрият само най-належащите нужди - чистота, транспорт, осветление, кърпене на дупки по улиците и изплащане на стари дългове. В същото време общините ще трябва да дават на държавата по-висока такса за складиране на боклука на сметища - 28 лв. на тон, вместо 22 лв., както беше м.г.

Столичани няма да плащат по-високи данъци и такси, а бюджетът за следващата година ще бъде над 1,46 млрд. лв. Със 705 млн. лв. в столицата ще се строят нови детски градини, ще се ремонтират улици и ще бъдат пуснати в движение нови 9 км метролинии и 9 метростанции. Над половината от парите – 391 млн. лв., са европейски средства. Най-големият проект на града за 2015 г. обаче ще е заводът за отпадъците.
Данъците във Варна няма да се повишават и през следващата 2015 година. "Нашата цел е подобряване ефективността на работа и организацията на работния процес, повишаване на събираемостта на местните данъци и такси и събиране на просрочени вземания, а не да прехвърляме тежестта върху варненци", аргументира се кметът Иван Портних. В бюджета за тази година е заложена 10% по-ниска ставка на данъка за товарните коли.

Намаление има и при таксата за битови отпадъци с 0,2 промила за нежилищни имоти на физическите лица. Така те ще плащат вместо по 3,9 промила - 3,7 на хиляда върху данъчната оценка. През 2013 г. по предложение на кметската администрация бе намален с 5% данъкът за автомобилите, а такса битови отпадъци падна с 0,02 промила за физически лица, припомниха от общината. Мярката бе с цел намаляване на данъчната тежест за юридическите и физически лица за повишаване на събираемостта.

"Бюджетът на община Варна за 2015 година е рекорден по размер и е бюджет за хората", заяви заместник-кметът по финансите Пейчо Пейчев по време на общественото обсъждане на макрорамката от 234,7 млн. лв.

Местните данъци и такси в Пловдив също отиват във фризера. Размерът на ставките ще се запази, но няма да има повече намаления, обяви кметът Иван Тотев. "Не се предвиждат промени в данъчната политика на община Пловдив. В нито един данък не се предвиждат промени", бе категоричен градоначалникът. По думите му данък МПС в Пловдив е по-нисък от ставките, които се събират от жителите на Бургас, Варна и София. Миналата година общината намали данъка за автомобилите до 75 киловата с катализатор на най-ниското позволено от държавата ниво. Това е най-голямото намаление – 40%, заяви пред журналисти на сесия през ноември Иван Тотев.
Данъците и таксите в Русе през 2015 г. също няма да се вдигат, като целта е да не се обременяват гражданите. От общината обаче се надяват да успеят да повишат събираемостта на данъците, което е проблем от години. Бюджетът на Русе за 2015 г. е малко над 79 млн. лв., което е с 3 млн. лв. по-малко от тазгодишния.