Добро утро в първия понеделник на 2015-а

"Ако можеше всеки да види Земята през моите очи, сигурен съм, че тя би била едно много по-добро място"

Тези думи астронавтът на НАСА Тери Върт добавя към снимката, която е направил малко преди да започне безкрайното посрещане на Новата година на борда на Международната космическа станция - цели 24 пъти. "Казвано е хиляди пъти, но е истина: От космоса не се виждат никакви граници. Само една красива планета", споделя Тери, публикувайки "уловената Новата година" в Инстаграм

Пожелаваме си тази година Земята, България, Варна, всеки дом... да бъде едно много по-добро място!

И защо да не започнем да го променяме от днес - Денят, в който Бог вижда Бог...

А какъв ще бъде днешният първи работен ден във Варна, Земята, Слънчевата система, 2015-а година:

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Днес е зимен Кръстовден. Имен ден имат Кръстьо, Кръстана
Наричан още Кръстци, Водокръщи. Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщене, което предстои. Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

ВРЕМЕТО

Днес над Черноморието ще има променлива облачност, по-значителна през деня. Без съществени валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, с който ще прониква по-студен въздух. Във Варна температурите ще стигнат най-ниско до около минус 2, а най-високите ще са около +2 градуса. Вълнение на морето - 2 бала, в открито море -  3-4. Температура на морската вода - 4-7 градуса, прогнозират от НИМХ-Варна.

СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА

Слънцето ще изгрее в 07:40 ч и ще залезе 16:47 ч, а продължителността на деня е 9 часа и 7 минути. Час преди изгрев днес, в 06:52 ч, настъпва Пълнолунието в Рак. Тъй като това ще се случи 15 минути преди зората (7:08 ч) ще имаме възможност да наблюдаваме пълните дискове на Слънцето и Луната. Древната шумерска традиция отбелязва този момент като деня, в който "Бог вижда Бог" - рядък миг на обединение на противоположни енергии в хармонично единство. Всичко за този магичен момент прочетете в прогнозата на астроложката Елена Пенчева Пълнолуние в Рак: Трансформация на емоционалната реалност »

ТРАФИК

Пътищата от републиканската пътна мрежа във Варненска област са частично мокри, на места заскрежени, обработени, проходими при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление. 19 машини обработват пътните настилки. Видимостта е добра. Времето е ясно и тихо, в отделни райони със слаб вятър.

БЕЗ ТОК

Днес във Варна няма планирани спирания на тока.

КАКВО :: КЪДЕ :: КОГА

В първия работен ден на годината събития почти няма, театрите са във ваканция, но ще акцентираме на една интересна и полезна лекция с вход свободен. А ако новогодишните ви обещания включват "Да се науча да танцувам танго", днес е вашият ден

СЕМИНАР :: Лидерство
Как да бъдем по-ефективни в управлението и мотивирането на хората. Лектор е Георги Найденов, мениджър на един от най-големите хотели във Варна. Той ще представи Основните характеристики на лидерството и как да ги развиваме на практика и ще разкрие как наистина да мотивираме хората си. 
Кога :: 19:00 ч
Къде :: Beehive Co-working Space Varna - ул. Генерал Колев 54, ет. 6

ТАНЦИ :: Аржентинско танго
Днес стартира група "Абсолютно начинаещи" за всички, които мечтаят да направят първите си стъпки в Argentine Tango!!! 
Кога :: 18:30 ч
Къде :: Kremena Dance Center

ИЗЛОЖБА :: КУЛТУРА ООД
Кога :: до 18 януари
Къде :: Contemporary Space