Днес е денят за летене. Отново.

Животът

04-01-2015, 12:11

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Пак истерия с намалената гравитация

Днес е денят, в който всички жители на планетата ще могат да полетят, твърдят някои световни медии. Новината, че точно в 18 часа и 47 минути (българско време) гравитационното поле на Земята, ще отслабне и всеки ще може да се задържи във въздуха за около 3 секунди, предизвика истинско оживление в социалните мрежи. Причина за това били Плутон и Юпитер, които в този момент ще се подредят в една линия и ще привлекат гравитационното поле на Земята.

Според "цитираните" астрономи, това явление се случва веднъж на 1 000 години. Което е много странно, тъй като медиите са съобщили за него и миналата година. Пак на 4 януари. Тогава обаче "летенето" е било насрочено за 9 и 47. Но така и никой в България не го усети. Според български астрономи трудно може да се повярва на подобна теория, защото влиянието на Плутон, която преди 10-ина години беше разжалвана в "планета-джудже", е пренебрежимо малко и дори в комбинация с Юпитер трудно би "засмукал" гравитационното поле на земята.

За автор на теорията за нулевата гравитация се смята британският астроном Патрик Мур, починал през 2012 г. "Шегата" за предстоящия ден за летене, тръгнала от негово радиоинтервю на 1 април 1976 г. Чувството му за хумор обаче останало неразбрано и година след година на 4 януари негови последователи чакат 3-те секунди, в които могат да увиснат във въздуха, подскачайки високо.

Истината е, че другите планети могат да влияят на гравитационното поле на Земята, но дори в изключителни случаи това би намалило теглото ни с части от милиграма. Освен това "парад на планетите", в който Юпитер, Плутон и Земята са подредени в една права, не се очаква. Ако си припомним часовете по физика от училище, ще знаем, че човек с тегло 80 кг се привлича от Земята със сила от 784 Нютона. Според закона за всеобщото привличане, той, разбира се, се привлича и от Юпитер. Но даже при максимално приближаване до Юпитер тази сила ще е равна на 0,000029 Нютона, което е нищожно малко.

За Платон вече стана дума - той е по-малък дори от Луната и, щом не усещаме нейната гравитация, то какво има да говорим за Плутон, който е на 15 000 пъти по-голямо разстояние от нас.

Странно е и твърдението, че намалената гравитация ще действа едва няколко секунди или минути. При положение, че планетите не се движат чак толкова бързо, че ефектът да е така мълниеносен. Плутон, например, не е направил дори един пълен оборот около Слънцето от момента на откриването си.

"Шегата" на Мур беше върната към нов живот чрез уж официален туит на NASA от 14 декември, разпространен от сайта dailybuzzlive.com, известен със смешните си и необичайни новини, които най-често се оказват бъзик.

"Новината", че ще полетим Патрик Мур съобщава в ефира на радио BBC на 1 април 1976 г. или 01.04, което в някои страни се изписва като 04.01. Освен това на 4 януари 1643 е роден Исак Нютон — откривател на закона за всеобщото привличане.

Така че колкото и да ни се иска, няма да се окажем по-леки след коледно-новогодишните софри. Пък било то и за 3 секунди.