Варненски ученици цяла зима събират храна за бедни

Възпитаниците на Първа гимназия, освен че осигуряват храната, участват и в приготвянето и раздаването й

Варненски ученици продължават да събират помощи за нуждаещи се възрастни хора. Те ще продължат благотворителната си инициатива през цялата зима. Децата отделят от времето си и готвят за бедните с вярата, че правят добро. Те се организират сами, а не по задължение - затова всички даряват с ентусиазъм и грижа. "Исках да стопля сърцата на бездомни хора, които не могат да си позволят дори един топъл обяд", разказа пред bTV единадесетокласникът Радослав.

"Решихме в зимните месеци всеки випуск да отделя от средствата си, за да бъдат подпомогнати бездомни и социално слаби хора във Варна", обясни педагогическият съветник в Първа езикова гимназия във Варна Полина Стойнова. Събират варива, макаронени изделия, консерви и колбаси. "Трябва да направим всичко възможно да се подпомагаме, защото всеки може да изпадне в това положение", посочи Дамяна от 11 клас.

Продуктите се отнасят в храма "Свети Архангел Михаил". Там всяка събота ходят стотици бездомни и крайно бедни хора. Учениците участват в приготвянето и раздаването на храната. Така виждат къде отиват даренията им, но и се сблъскват с нищетата. "Важно е не само, че физически помагаме, но и че осъществяваме контакт с тях", смята Пламена от 12 клас.

"Благодарение на тях още кретаме и сме живи, иначе загубени сме", казва 88-годишната София. "Когато си лягаш вечер, да знаеш, че си направил едно добро дело, за някой друг, стоплил си нечие сърце и дори само за миг си направил някого щастлив", споделя Никол от 11 клас.