Пътници мръзнат с часове в леден влак от София за Варна

Новините

01-01-2015, 14:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според БДЖ във влака не би трябвало да има вагони, които са с неизправно отопление

Клиенти на Българските държавни железници са принудени да мръзнат с часове в ледено студени вагони на влаковете. За това сигнализира пътник, на когото се наложило да ползва услугите на държавната железница в първия ден от новата година във влак от София за Варна, предаде Offnews.

Влакът потеглил в 10:30 часа от Централна гара и ще пристигне привечер в морската столица. През всички тези часове обаче пътниците са принудени да зъзнат във вагоните, където температурите не надхвърлят 7-8 градуса. При оплакване на пътниците кондукторите обясняват, че отопление има и че вагоните не могат да се затоплят повече, защото с часове са били в студа навън.

"Облякохме се с допълнителни дрехи и сложихме допълнителен чифт чорапи, но нищо не помага - не усещам крайниците си", оплакват се пътниците. В същото време, във влака при тези условия пътуват и малки деца, и възрастни хора.

 "По принцип няма как в състава на влака да се пусне вагон, който е в неизправност", коментираха пред Varnautre.bg от пресцентъра на БДЖ. От там се наеха да проверят случая. Малко по-късно, след разговор с началник-влака станало ясно, че вагоните изстивали, при спирането на композицията и качването на пътниците. Вагоните се затоплят с вагоноотоплители, но заради студеното време, не успяват да стоплят купетата достатъчно, обясниха от компанията. Според тях, обаче това било само когато влака спира по гарите, по време на движение все пак вагоните успявали да се стоплят. 

Официално от БДЖ преди дни обявиха, че увеличават с допълнителни вагони съставите на 120 влака, които пътуват по основните направления в страната.

Увеличението на съставите на влаковете било с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни, но железницата явно е пропуснала да се погрижи за отоплението на влаковете. 

Днес допълнителни вагони са осигурени за съставите на един бърз влак със задължителна резервация по направлението Бургас – София ("Чайка") и четири бързи влака по направленията Варна – София, Стара Загора – София и Видин – София.