Ваучери за отглеждане на дете или ремонт вкъщи

Животът

30-12-2014, 08:13

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Социалното министерство мисли за временна заетост с ваучери

Ваучери за отглеждане на дете или ремонт вкъщи – идеята лансира социалният министър Ивайло Калфин, предаде bTV. Така ще може да се осигури почасова заетост на безработни. Обсъжда се вариант, безработни детегледачи и майстори, като например водопроводчици, да попаднат в регистър. Когато има нужда ще могат да се наемат чрез ваучер, който ще се купува от държавата.

"Това е една система, която я има в много европейски страни, когато имате нужда от домашна помощ за гледане на дете, на възрастен човек, почистване, поддръжка на градината, на някаква къща", посочи Ивайло Калфин.

Системата с ваучерите не проработила обаче в страни като Германия и Белгия, казват от "Подкрепа".  "Това е най-уязвимата заетост, която съществува в света, наемаш човек, който свършва някаква работа за два часа, после го пращаш по дяволите и чака отново да го викнеш. Това е абсурдът на абсурдите", категоричен е Димитър Манолов.

Обсъжда се и вариант с ваучери почасова да се наемат хора и в селското стопанство. От социалното министерство ще изчистят идеята за системата от ваучери през 2015 г. Тогава ще стане ясно и точно кой може да се възползва от нея.