Дежурни общински екипи готови за снега

Мисия Варна

29-12-2014, 12:20

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жълт код за лед сковава Варна

Гражданите могат да подават сигнали в общината – на телефони: 052-820-112, 052-820-204, 052-820-016

Към момента обстановката във Варна е нормална при зимни условия. Специализирани екипи следят Аспаруховия мост и при необходимост са готови да вземат мерки срещу обледеняване на пътната настилка. Към 11 ч. няма данни за заледени участъци, обясни Купен Пашов, началник-отдел "Дейности по защита на населението" в община Варна.

В своя безсрочна заповед кметът на Варна Иван Портних е утвърдил алгоритъма на действията при настъпване на пътно-транспортни произшествия на Аспаруховия мост, преписи от която са изпратени до зам.-кметовете, "Елит-Пътна сигнализация" и ОД на МВР.

Във всички райони на община Варна има дежурни, които са готови да реагират при усложнена зимна обстановка. Снегопочистващите фирми също са в готовност, обясни Купен Пашов. За проблемни участъци гражданите могат да подават сигнали на оперативния дежурен в общината – на тел. 052-820-112, 052-820-204, 052-820-016.

Всички социални заведения във Варна са заредени с гориво, съобщи Таня Василева, началник-отдел "Социални услуги и проекти". 96 души са настанени в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. Във връзка с прогнозите за понижаване на температурите в социалното заведение имат готовност да настанят още 20 души.

Детските градини и ясли на територията на община Варна работят нормално. Няма подадени сигнали за проблеми с отоплението, съобщиха още от общинските дирекции по "Здравеопазване" и "Образование, младежки дейности и спорт".

Ледена новогодишна нощ прогнозират синоптиците от НИМХ – филиал Варна. Рязко застудяване започва още от днес - по крайбрежието ще вали предимно дъжд, който привечер ще спре. Вълнение на морето ще достигне 5 бала, температурата на морската вода между 5 – 8 градуса. В нощта срещу вторник вятърът ще се обърне от север, ще продължи да нахлува студен арктичен въздух. На места включително и по южното крайбрежие ще превали слаб сняг. Минималните температури ще бъдат от минус 8 до минус 3 градуса, максимални от минус 5 до нула.

През последния ден от 2014 г. слаб сняг ще прехвърча в Югоизточна България и по крайбрежието, докато в Североизточна ще има временни разкъсвания на облачността, ще духа силен вятър от север- североизток. Минималните температури ще бъдат минус 11 –минус 12 градуса, максималните - от минус 7 до минус 2.

В новогодишната нощ ще бъде много студено. Снеговалежът ще започне да спира, а вятърът ще отслабва постепенно. През първия ден от 2015 г. ще има разкъсана облачност. Минималните температури ще се понижат до минус 16 – минус 11 градуса, а максималните ще бъдат от минус 7 до минус 2 градуса. Вълнението на морето ще е бурно, като се очаква и леко вдигане на морското ниво, съобщи дежурният синоптик Венета Тодорова.