Внимание! Пиратки

Животът

29-12-2014, 10:56

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кола в "Младост" претърпя новогодишен погром (СНИМКИ)

Не паркирайте автомобила си под терасите на блока в празничната нощ

Пиратки и фойерверки са неизменна част от новогодишната нощ, но използването им изисква повишено внимание. Всяко пиротехническо изделие, което се купува от магазини, трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език. Същата трябва да се прочете и да се положат усилия за стриктното й спазване. Забавлението при употребата на "пиратки" може да доведе до неприятни преживявания на много хора, предупреждават от полицията. 

Пиротехническите изделия с увеселителна цел трябва да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства. Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност. Съхранявайте ги грижливо.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.
Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, ползвайте ги там, където няма да представляват опасност за вас и околните. Пиротехника, която при обичайно ползване покаже дефект, се оставя да престои там, където е паднала 5 минути, след което се залива с вода, за да бъде обезвредена. Средствата не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни "подобрения".

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия (виж тук).

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Категорично не е разрешена употребата на огнестрелно оръжие не по предназначение. Собствениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна "игра" с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие. А освен това, стрелянето с тях не е нито колоритно, нито красиво, нито пък постига желания шумов ефект.