Погват длъжниците заради данъка върху колите

Парите

27-12-2014, 16:07

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

КАТ ще уведомява общините всекидневно за новите регистрации

Общинските данъчни власти погват хиляди длъжници, които досега са си спестявали плащането на данъка върху колите. От Нова година общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ, разказва в свой репортаж Нова тв.
Досега хората трябваше, след като си регистрират автомобила в КАТ, да го обявят и пред данъчните власти.
От Нова година втората стъпка няма да е необходима, но и недобросъвестните граждани няма да могат да се скрият. От Министерството на финансите са категорични, че информацията от „Пътна полиция“ ще стига до съответната община за няколко часа.
„Всички знаем че има доста голям процент на укриване, т.е. недеклариране на превозни средства. Със системата се предотвратява тази възможност“, казва зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.
Давността за данъците е 5 години. При неплатени данъци обаче има и лихви, а също и глоби, размерът на които зависи от всяка община.
С новата система общините ще събират повече пари, а хората ще чакат по-малко. В хазната на София може да влязат около 3-4 млн. лв. допълнително от данъците, лихвите и глобите.
За онези, които си признаят данъчните грехове сами и навреме, се очаква глобата да бъде минимална – 20 лв. След това може да достигне и до 100 лв.