Пенсионер връща към нов живот плочките от центъра

Животът

25-12-2014, 12:49

Снимка:

Антон Стоянов, в. Труд

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Илия Костов използва всякакви материли - направи сам цял километър пътеки

Цял километър пътеки подреди сам между три блока във варненския кв. "Възраждане" пенсионираният арматурист Илия Костов, пише "Труд". От 7 години варненският Тимур, както го наричат шеговито комшиите му, облагородява междублоковите пространства на обществени начала и с всевъзможни материали. Пред входа на бл. 8, в който живее, няма кал - разбитите тротоари са закърпени с калдъръм от тухли, а блокът е опасан с гладко подредени тротоарни плочи. Полянката встрани от кооперацията бай Илия е превърнал в китна градинка с бордюрчета, която смята напролет да разшири. "От моя прозорец цветята не се виждат, но нямаше как - избрах мястото така, че отгоре да няма балкони, за да не хвърлят недобросъвестни комшии боклук върху лехичките", обяснява бай Илия.
Благородното си дело той започнал през 2007 г., когато излязъл в пенсия. Искал да поработи още като пазач, но имал болежки в тазобедрената става. Нямал пари да си сложи изкуствена. Затова си останал у дома, но пенсионерският живот не му легнал на сърце. "Не пуша, ракийка пийвам рядко - по 20 грама и непременно със салата. Живея сам - синът ми Илия и семейството му са в руския град Орел, а жената Станислава почина отдавна. Не мога да стоя по цял ден пред телевизора, пък съм майстор. Затова реших да стегна района", разяснява бай Илия, докато показва инструментите си, скътани в килерче до входа на блока. Материал намира където свари - търси по строителните сметища, носят му от районното кметство "Младост", а сега получава плочи "втора употреба" и от центъра, където старата настилка се сменя с клинкер. Макар и разнотипни, пътеките на Илия са идеално подравнени и няма риск по тях човек да се спъне. Майсторът е облагородил и две градинки между блоковете - направил импровизирани рампи за детски и инвалидни колички и циментирал пейките и кошчетата за боклук, за да не ги разхвърлят вандали. Струпал стотина плочки, които тепърва ще подрежда. За всеки свой план първо взема одобрение от кметството, защото е убеден, че всичко трябва да се върши по закон.

"Съседите са доволни, но никой не помага. Аз не търся помощници, но и предложения липсват. Някои дори се оплакват, че с пътеките съм завземал зеленината. Пък други, виж, съсипват труда ми", сочи бай Илия паркиран върху тротоара "Фолксваген".

Въпреки че остарява и работи сам самичък, пенсионерът е решил да разкрасява района, докато краката го държат. От районното кметство умуват каква награда да му дадат. Миналата година го изненадали със социален пакет - по кило ориз, захар, леща и две кила сол. "Аз от помощи нужда нямам, пенсията ми от 390 лв. ми стига. Да дават редовно плочки и цимент, ще съм доволен", казва бай Илия. Преди месец на работата му се нарадвал и кметът на Варна Иван Портних. След ядовете с калпаво поставените павета в центъра градоначалникът бил възхитен от изрядните пътеки на бай Илия. "Аз пък му обещах да го поканя на гости напролет пред блока - да открием заедно разширената цветна градинка", зарича се майсторът.

Целият текст и всички снимки можете да видите тук.