Няма да декларираме покупката на кола в общината

Животът

23-12-2014, 07:31

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От януари догодина ще има и облекчен ред за хората, които са си купили нова кола

Общините и МВР ще могат да си обменят ежедневно по електронен път данни за регистрираните и свалените от регистрация автомобили в системата на КАТ, съобщи Министерството на финансите. Услугата ще бъде достъпна до края на декември за всички местни администрации, които използват специална програма за обработка на местни данъци и такси. В момента данните за регистрираните коли се обменят пилотно само в общините София-град, Пловдив и Велико Търново. До края на годината това ще може да се прави общо в 206 общини.

От януари догодина ще има и облекчен ред за хората, които са си купили нова кола. Според последните законодателни промени на гражданите вече няма да се налага да ходят в местните данъчни служби. Те ще регистрират колите си само в КАТ, а оттам по електронен път данните ще се изпращат в общините. Това ще важи и при прехвърлянето и отписването на превозни средства.

От финансовото министерство припомнят още, че с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) хората вече ще могат да правят справки и за задълженията си за местни данъци и такси. В момента такива проверки можеха да се правят само за данъчно-осигурителната сметка на гражданите.

Постепенно чрез програмата ще бъдат въведени още електронни услуги. В момента се тества услуга, чрез която ще се правят онлайн проверки за неправомерно ползване на данъчни облекчения, например за основно жилище. В момента има възможност собственик на няколко имота в различни общини да ги регистрира като основно жилище и да ползва отстъпки за всички тях.

Планира се скоро да се въведе възможност да се подават онлайн декларации при придобиване на имоти, а от местните власти да изпращат по интернет информация дали документът е обработен.