Изненада: Дизелът с 15 стотинки по-евтин от бензина

Парите

22-12-2014, 08:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Търговците така и не дадоха категорично обяснение на какво се дължи шоковото пропадане на дизела

Дизелът в София поевтиня от 2,22 лв. на 2,13 лева за литър в някои вериги бензиностанции през почивните дни. Така за пръв път се стигна до изненадваща ситуация цената му да е с цели 15 ст./л по-ниска от тази на масовия бензин А 95. Обичайната практика в последните години е бензин А 95 винаги да се предлага с 4-5 ст./л по-евтино от нафтата. Изключения имаше само два-три пъти за кратки периоди от по няколко седмици в последните две години, когато дизелът се търгуваше с жълти стотинки по-евтино от бензина. Обяснението на търговците тогава бе, че на международните пазари цената на нафтата е паднала под тази на бензина.

Търговци, до които "Труд" се допита, така и не дадоха категорично обяснение на какво се дължи шоковото пропадане на дизела и дали става дума за трайна тенденция или за кратки промоционални акции в Шел, ОМВ и Еко. Поддържаме редовни цени, които отразяват тенденциите на пазара, фактор е и високата конкуренция в някои региони на страната, твърдяха търговците. Въпреки това, след като в петък и събота държа цена от 2,13 лв./л, в неделя "Шел" отново вдигна дизела на 2,22 лв. "Ние следваме едровото движение на цените на горивата, като в същото време продължаваме да ценообразуваме конкурентно, като се съобразяваме с пазара", отговориха от "Шел".

От "Петрол" пък неофициално коментираха, че вероятно не става въпрос за промоция. Ситуацията на пазара е такава, че позволява на компаниите да продават горивата на дребно с големи разлики заради спада при петрола, казаха оттам. Според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев поевтиняването на нафтата отразява падането на цената на суровия петрол, която се срина с около 50% през втората половина на годината.

В петък американският лек суров петрол с доставка през януари се търгуваше за 56,52 долара за барел. Цената на петрола от сорта брент беше 61,38 долара за барел."Цената на суровия петрол ще се стабилизира на тези нива през следващите няколко месеца", прогнозира Делчев. Така не се очаква съществена промяна и в стойностите на бензина и дизела у нас.