Министър Московски: Магистрала "Хемус" ще се прави

България започва да изгражда интермодални терминали във Варна, София, Пловдив, Бургас, Русе, Лом, Видин, Драгоман, Свиленград и Горна Оряховица

Mагистрала "Хемус" остава абсолютен приоритет на правителството, като има няколко варианта за нейното финансиране, заяви транспортният министър Ивайло Московски по време на посещението си в Русе днес.

"Засега се опитваме и така сме подали оперативна програма "Транспорт" за следващия програмен период - с една по-малка част от "Хемус" в нея, защото магистралата до една отсечка е в основен транспортен коридор, а оттам нататък не е и трябва да се приложи миксирано финансиране. В отсечката до Велико Търново имаме право да финансираме с евросредства, но ОП "Транспорт" е с ограничен бюджет. Може би ще можем да финансираме до разклона Плевен-Ловеч, оттам нататък ще работим с банките. Магистрала "Хемус" ще се прави", увери Московски.

В Русе министърът коментира още, че усилията на България ще бъдат съсредоточени към изграждане на нови и модернизиране на вече съществуващите интермодални терминали, като част от тенденцията в европейски мащаб. България има ангажименти, свързани с изграждането и функционирането на по-щадящ околната среда транспортен сектор, който да отговори на потребностите на обществото и на икономиката. Най-важните интермодални точки на българска територия, включени в Трансевропейската транспортна мрежа, са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Лом, Видин, Драгоман, Свиленград и Горна Оряховица. На тези места, през следващите години, поетапно следва да бъдат изградени такива терминали. 

Повече за визитата на транспортния министър в Русе, четете в Ruseutre.bg »