Георги Господинов е най-четеният български автор през годината

Варна Лайф

18-12-2014, 11:19

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Следват Милен Русков, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев и поетът Марин Бодаков

Георги Господинов е съвременният български автор, чиито книги най-често са заемани в Столичната библиотека през 2014 г. Това съобщи директорът на културната институция Юлия Цинзова при връчването на наградите на СБ за тази година.

Само за последните шест месеца "Естествен роман" е зает 124 пъти, "Физика на тъгата" - 109 пъти и "И всичко стана луна" - 104 пъти, каза Цинзова, цитирана от vesti.bg

При получаването на дипломата за най-четен писател Господинов благодари на "цялото това невидимо общество - читателите, заради които една книга си струва да бъде написана".

Втори в класацията на СБ за най-често заемани книги, написани от съвременни български писатели, е Милен Русков, който посочи, че четенето на книги е доверие към автора.След него се нареждат Калин Терзийски, Захари Карабашлиев и поетът Марин Бодаков.

"Класацията е направена по обективни показатели, защото не са ги оценявали журита, а читателите със своите заемания на книги", каза Цинзова. Тя отбеляза, че сред причините тези автори да са най-четени е, че са най-активни при връзката с читателите си. Освен писателите награди получиха и най-активните читатели на Столичната библиотека.

Призът "Читател на Столична библиотека" за 2014 г. получи Адриан Петков, който до този момент е заел 208 книги.

"Читател-дарител" е Павел Боянов, дарил над 500 издания само през тази година.Управителят на "Прима софт" ООД Никола Бажлеков представи данните за онлайн ползването на библиотеката за трите месеца, от въвеждането на електронния модул.

За този период СБ е посетена през интернет от 38 096 читатели. Тези, които са посетили сградите на библиотеката са 25 хил. Над 63 процента от онлайн посетителите са хора под 33 години. По-често до сградата на СБ ходят жените - над 72 процента. При онлайн посещенията 54 процента са от мъже.