Таксата за връщане на здравните права скача от 700 на 2000 лева

Животът

18-12-2014, 07:57

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Здравната вноска ще осигурява по-малко лечение

С цел да намали броя на неплащащите здравни вноски от януари 2015 г. Министерството на здравеопазването смята да увеличи таксата за възстановяване на здравните права от 700 на 2000 лв. По думите на председателя на здравната комисия в Народното събрание Стоян Тонев през първото тримесечие МЗ ще направи компромис и ще даде гратисен период на нередовните платци да платят досегашната санкция. Неосигурените са около 2 млн. души и е съмнително, че по-висок праг за влизане в системата ще ги стимулира.

Свиване на пакета на здравната каса, което да ограничи разходите й и да накара повече хора да плащат допълнителни осигуровки предвиждат още управляващите. Промяната беше представена пред висшия медицински съвет към здравния министър и лично благословена от премиера Бойко Борисов, който се появи на заседанието.

До април догодина МЗ ще промени настоящия пакет от медицински услуги, които се гарантират от здравната каса, съобщи министър Петър Москов. Идеята е пакетът да се разбие на три. Основната част от лечението, което и сега се поема от НЗОК, ще остане в т.нар. базов пакет. Той ще включва всички социално значими заболявания, които водят до основната смъртност у нас - хронични, туморни, сърдечни и дихателни заболявания, както и всички, свързани с детското и майчиното здравеопазване.

Допълнителният пакет ще включва лечение на състояния и болести, за които може да се чака - планови операции или посещения при специалист за неостри състояния - например очен преглед. "Той ще бъде лимитиран като количество пациенти, които могат да бъдат лекувани от съответното заболявания за определено количество време. Т.е. това е свързано с формирането на листа на чакащи, което може да бъде избегнато при допълнително доброволно осигуряване", обясни Москов.

И двата пакета ще се плащат от здравната каса. Ограничаването на достъпа до планово лечение обаче ще стимулира хората да плащат допълнителни вноски в частните застрахователни дружества извън задължителното осигуряване. Третият пакет ще е отреден за спешните случаи и на него се разчита да ограничи достъпа на неосигурените до лечение. По закон те нямат право на медицински услуги, поети от здравната каса, но на практика често го получават. Идеята е тепърва да се опише точно какво включва спешният пакет на НЗОК, така че хората без вноски да не получават повече.