ГЕРБ и ДПС крепят пенсионните промени, Реформаторите твърдо "против"

Парите

18-12-2014, 07:07

Снимка:

в. "Труд"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Борисов пред министрите за пенсиите: И интереси отвън клатят единството във властта

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и вероятно АБВ остават "за" идеята за промяна в пенсионния модел - родените след 1959 г. да избират къде да се осигуряват за втора пенсия - в НОИ или в частен фонд, а започващите сега работа да имат 1 година за избор на фонд.

Твърдо "против" остават реформаторите въпреки разговора между съпредседателя на РБ Радан Кънев и премиера Бойко Борисов и срещата на финансовия министър Владислав Горанов с десните в парламента. На сбирката бяха шефката на НС Цецка Цачева и вицепремиерката по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова. В кулоарите на властта се заговори и за разваляне на коалицията с реформаторите.

От Патриотичния фронт вчера решиха, че първо са необходими обществени дебати и икономически разчети, макар ден по-рано да подкрепиха ГЕРБ в бюджетната комисия."Партии с 4-5% подкрепа могат да подкрепят или не решенията на ГЕРБ, но отговорността за финансовата стабилност на държавата е на мандатоносителя", каза след разговора си с РБ Горанов.

Според критиците на идеята на ГЕРБ целта не е "повече демокрация", а опит да се запълни дефицит в НОИ чрез пренасочване на пари от частните пенсионни фондове. Въпреки позицията на РБ от ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове, за да прокарат промените. Ще разчитат и на АБВ.

Борисов пред министрите за пенсиите: И интереси отвън клатят единството във властта
"Има интереси, включително и във външнополитически план покрай кризата с рублата, да се разбие единството в управляващата коалиция." Това е мнението на премиера Бойко Борисов по повод идеята за вливането на пари от допълнителното пенсионно осигуряване от частните фондове в НОИ и разнобоя с Реформаторския блок. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание вчера.

Борисов казва, че е ядосан на медиите, които възприели договорките със синдикатите за замразяване вдигането на възрастта за пенсия догодина като отстъпление от пенсионната реформа.

Премиерът нарича "лъжа и груба манипулация" интерпретацията, че идеята работещите да имат избор дали да се осигуряват за втора пенсия в частни фондове или в НОИ е "национализация" на вноски. "Сутринта слушам: скандал, национализация, прибират парите на хората! Чакайте, това го направи Орбан в Унгария, той ги национализира. Ние само даваме право на избор", казва Борисов.

Въпреки позицията "против" на реформаторите вицепремиерът Меглена Кунева уверява Борисов, че единството на коалицията не е под въпрос.